Читај ми!

Почео Кански фестивал!

Пројекцијом филма Вудија Алена „Поноћ у Паризу“, у Кану почео 64. Филмски фестивал, на којем ће до 22. маја бити приказана 54 остварења. Бернардо Бертолучи добитник је Златне палме за животно дело. Овогодишњи председник жирија је оскаровац Роберт де Ниро, а Емир Кустурица предводи жири селекције „Известан поглед“.

Канска грозница 64. пут тресе Азурну обалу! Почео је највећи и комерцијално најутицајнији филмски фестивал на свету на којем ће ове године бити приказана 54 остварења из 33 земље, укључујући и 44 светске премијере.

На свечаној церемонији, вечерас је додељена почасна Палма над палмама - за животно дело славном италијанском неореалисти Бернарду Бертолучију, творцу култних филмова Мали буда, Последњи кинески цар, Последњи танго у Паризу.

„Мало сам чекао, добићу моју Златну палму", рекао је 70-годишњи Бертолучи који је у инвалидским колицима дошао на свечаност уприличену у Палати фестивала. Синеаста је награду посветио "свим Италијанима који и даље имају снагу да се боре, критикују и негодују".

Холивудске звезде и независни филмски режисери биће у фокусу овогодишњег фестивала који  отвара филм Вудија Алена Поноћ у Паризу.

Председник Француске Никола Саркози и његова супруга Карле Бруни-Саркози, која је у Аленовом остварењу имала епизодну улогу, ипак, нису дошли на свечано отварање Фестивала, иако су то многи очекивали. 

Уочи пројекције филма, амерички режисер искористио је прилику да истакне да би француски председник био одличан глумац, поготово ликова који су прославили Хемфрија Богарта.

Глумац и оскаровац Роберт де Ниро биће председник жирија Фестивала, док ће двоструки добитник Златне палме у Кану, Емир Кустурица, бити председник жирија секције „Известан поглед" у којој се награђују мање познати режисери.

„Седећу и гледаћу филмове и затим би требало да их оценим. Радознао сам и радујем се што ћу гледати 20 филмова за кратко време, јер је то неуобичајено за мене", рекао је Де Ниро уочи почетка смотре.

Миљеници европских фестивала - Педро Алмодовар, Нани Морети, браћа Дарден, Аки Каурисмаки и Ларс фон Трир такође ће се такмичити за Златну палму за најбољи филм.

Амерички ветеран Теренс Малик напокон се враћа у главни такмичарски програм својим петим филмом, жељно ишчекиваном породичном сагом смештеном у педесете године 20. века, Дрво живота (The Tree of Life), у којем главне улоге играју Бред Пит и Шон Пен.

„Постоје велика очекивања и много се прича о предстојећем Фестивалу", рекао је генерални делегат смотре Тјери Фремо, који је претходних година био критикован због мањка холивудских звезда у Кану.

Холивуд, пак, због светске кризе није био вољан да путује у иностранство, али се сада ситуација мења.

Ове године, жене имају значајно место на Фестивалу, иако од 20 филмова у такмичарском програму даме потписују тек четири.

Белгијанци, браћа Дарден имају шансу да постану први режисери који су три пута добили Златну палму, уколико се жирију допадне остварење Дечак са бициклом (The Kid With a Bike). 

Миљеник фестивала, Шпанац Педро Алмодовар, покушаће да освоји своју прву Палму филмом Кожа у којој живим (The Skin I Live In).

Данац Фон Трир се враћа, две године пошто је његов Антихрист шокирао канску публику сценама секса и насиља. Овај пут, режисер на смотри представља филм Меланхолија, у којем Кирстен Данст глуми младу која се спрема за венчање док планети прети уништење.

Блокбастери Кунг Фу Панда 2 са Анђелином Џоли и Џеком Блеком, као и четврти наставак Пирата са Кариба са Џонијем Депом и Пенелопе Круз, такође, ће наћи место у Кану.

У оквиру Фестивала биће приказан и шокантан документарац британског глумца и режисера Кита Алена Неправедно убиство (Unlawful Killing) са црно-белом фотографијом принцезе Дајане, снимљеном неколико тренутака после саобраћајне несреће у Паризу, 1997. године, од чијих је последица умрла.

Фестивал, који ће трајати до 22. маја, прати око 4.000 новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи