Читај ми!

Марку Белокију Златни лав за животно дело

Организатори филмског фестивала у Венецији одлучили су да редитељу Марку Белокију, као „једном од највећих имена модерног филма“, доделе Златног лава за животно дело.

Италијански редитељ Марко Белокио добиће награду за животно дело на овогодишњем филмском фестивалу у Венецији, саопштили су организатори те филмске смотре.

Директор фестивала Марко Милер назвао је 71-годишњег Белокија „једним од највећих имена модерног филма" и „неуморним путником, носиоцем идеја, истраживачем танане границе између њега самог, филма и историје".

На „Мостри" ће бити приказана нова верзија Белокијевог филма У име оца из 1972, који износи жестоку критику и осуду поступака католичке цркве.

Један од Белокијевих новијих филмова Победити говори о животу љубавнице Бенита Мусолинија и њиховог ванбрачног сина.

Белокијев први филм Песница у џепу из 1965, прича о проблемима у животу италијанских породица, стекао је култни статус.

Међу ранијим добитницима Златног лава за животно дело су Дејвид Линч, Клинт Иствуд, Тим Бартон, Франсис Форд Копола и Чарли Чаплин. То признање прошле године је добио хонгконшки редитељ Џон Ву.

Овогодишњи фестивал у Венецији трајаће од 31. августа до 10. септембра. Председник жирија биће амерички редитељ и продуцент Дарен Аронофски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи