Читај ми!

Одбројавање до почетка Канског фестивала

Познато монденско летовалиште у Француској претвориће се ускоро у бојно поље на којем ће снаге одмерити бројни филмски ствараоци - звезде, али и храбри дебитанти. На челу жирија биће Роберт де Ниро, а у трци за Златну палму биће 20 остварења из 14 земаља.

Једанаестог дана маја у Кану почиње 64. филмски фестивал чији су организатори најавили велики број звезда, почев од Роберта де Нира на челу жирија за доделу Златних палми, до Бреда Пита, Анђелине Џоли, Џонија Депа и Шона Пена.

На Кроазети ће се појавити и Пенелопе Круз, Шарлота Ремплинг, Катрин Денев, Шарлота Гензбур. Ума Турман и Џуд Ло су чланови жирија који ће 22. маја одлучити о победнику овогодишњег издања Фестивала.

Са 54 остварења у званичном програму, од којих је 20 у трци за Златну палму, огранизатори одају почаст великанима савременог филма као што су Шпанац Педро Алмодовар, Италијан Нани Морети, Американац Теренс Малик, Данац Ларс фон Трир и белгијска браћа Жан-Пјер и Лук Дарден.

У Кану ће бити приказано и пет дебитантских остварења од којих су два у такмичарској селекцији, Sleeping Beauty Џулије Ли из Аустралије и Мicael Маркуса Шлајнцера из Аустрије.

Аутори 20 остварења који с нестрпљењем чекају 22. мај када ће бити познат 64. добитник главне награде Фестивала долазе из 14 земаља.

Ван такмичарске селекције, Фестивал отвара нови филм Вудија Алена Midhight in Paris у којем једну епизодну улогу игра прва дама Француске, Карла Бруни Саркози.

Емир Кустурица биће председник жирија селекције Известан поглед у којој се награђују мало познати режисери.

Двоструки добитник Златне палме у Кану награђен је за филмове Отац на службеном путу 1985. године и Подземље 1995. године. У Кану је 1989. године добио и награду за режију, за филм Дом за вешање.

Италијански синеаста Бернардо Бертолучи добиће почасну Златну палму на церемонији отварања Фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи