Читај ми!

„Бели лавови“, сан о револуцији

Лазар Ристовски уочи премијере „Белих лавова“, заказане за 27. април у Центру „Сава“, истиче да је није реч о политичком филму, већ трагикомедији. Прича о малим људима, угроженим попут белих лавова, тврди аутор, такође, није позив на револуцију, него сан о њој.

Филм Бели лавови редитеља, глумаца и продуцента Лазара Ристовског, биће премијерно приказан 27. априла пренео је Танјуг.

За свој филм познати глумац је изабрао жанр трагикомедије зато што је то, по његовом мишљењу, жанр у којем живимо већ много година.

Остварење прати ситуације и животе малих људи који су не само угрожени, као и животиње из наслова, већ се боре за голи опстанак у времену транзиције.

„Рекао бих да је то неприродна еволуција друштва која траје предуго", изјавио је аутор и додао да су ликови у филму људи који су остали без посла.

Ристовски наглашава да би једино савремено демократско друштво морало да обезбеди људима основне услове за живот.

„То што ти услови не постоје подстакло ме је да размишљам о тој теми и да заједно са Горданом Михићем, који је аутор приче, направим сценарио и филм".

Напомињући да би било претенциозно рећи да је снимио политички филм, дефинисао га је као трагикомедију.

„Ми живимо у том жанру и ми се према том животу односимо трагикомично", рекао је Ристовски, додавши да је то можда и један од начина како да човек преживи.

Како је аутор оценио, Бели лавови се по питању стила ослањају на његов редитељски првенац Бело одело.

Ристовски је изјавио да не воли чист реализам и натурализам у филму и уметности.

„Уз ову причу то би било превише црно, то публика не може да гледа. Ја сам направио меки филм, који има стилски помак и како се ближи крају почиње да бива магични реализам", истакао је Ристовски.

Популарни глумац игра главни лик Дилета, човека који је остао без фабрике, без посла, покушава да као менаџер заради паре, сналази се на сваки начин и позива на револуцију.

„Када би био реалан, овај филм би био истински позив на револуцију. Наравно, моји ликови то желе, док ја као аутор сматрам да се филмом то не може урадити. Зато би се овај филм могао назвати - не позив на револуцију него сан о револуцији", образложио је Ристовски.

Уз њега, ликове тумаче Гордан Кичић, Христина Поповић, Вук Костић, Мира Бањац, Никола Симић и други.

Пројекат је изабран међу пет најбољих на конкурсу Филмског центра Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи