Забранa за „Српски филм“?

Анонимна иницијатива за забрану контроверзног „Српског филма“ је „апсурдна, смешна и банална“, сматра редитељ Срђан Спасојевић. Против тако радикалног вида цензуре и директор Кинотеке Радослав Зеленовић.

Редитељ и продуцент „Српског филма" Срђан Спасојевић изјавио је за Танјуг да му вест о анонимном захтеву за забрану његовог филма, којa се појавила у домаћим медијима делује апсурдно и нестварно.

„Осим што ми та цела вест делује прилично апсурдно и нестварно, не знам ништа конкретно, не знам коме одговарам ни да ли постоји нека комисија", рекао је редитељ.

„За сада ми то делује мало смешно и банално. Мислим да до тако нечега (забране) не може ни да дође, јер би то била озбиљна срамота за било коју озбиљну институцију", објаснио је Спасојевић.

Говорећи о поруци његовог филма, који се на бруталан и шокантан начин бави актуелном темом насиља, редитељ је одговорио да „претпоставља да велики део публике једноставно и не уме да гледа филм, да није навикао на такве ствари".

„Изгледа да проблеми на које својом причом указује 'Српски филм' не долазе до изражаја и до оних до којих треба да дођу. То је јако чудно у средини у којој сваки дан по црним хроникама можемо да прочитамо разноразне ужасе који се дешавају свуда око нас", приметио је Спасојевић.

Редитељ је додао и да „од таквих ствари у нашем комшилуку окрећемо главу, нажалост, огуглали смо и почињемо да их сматрамо нормалном свакодневницом".

„Сада се диже бука, крећу питања и расправа око неког филма који на те ствари указује, тако да то заиста апсурдно звучи", закључио је Спасојевић.

Само један забрањен филм

На вести о иницијативи за забрану „Српског филма" реаговао је и директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, који је за Танјуг рекао да је он против забране приказивања, а да је прави проблем тај што немамо биоскопе у којима би се различити филмови давали у адекватним терминима.

„Српски филм" од премијере у пролеће ове године у Америци, преко низа страних и домаћих фестивала, до ових дана када је на репертоару биоскопа у Београду, изазива опречне коментаре - од похвала за храброст до осуда због шокантних сцена насиља.

Зеленовић је нагласио да је „добар део каријере посветио скидању забрана са наших филмова".

„Ми смо занимљива земља када су у питању забране. Од 1947. до 1972. или до краја црног таласа у нашој земљи је произведено нешто више од 400 филмова и само је један званично забрањен", рекао је директор Кинотеке, наводећи омнибус из 1963. године „Град" Живојина Павловића, Кокана Ракоњца и Марка Бапца.

„Када тако гледате, ми смо једна прилично демократска земља. Међутим, по разним основама постојало је нешто што сам назвао зоном сумрака - тридесетак филмова које нисте могли да видите, мада их нико није забранио, те сам их назвао 'забрањени без забране", указао је Зеленовић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи