Аустријски филмови у Београду

Оскаровац Штефан Рузовицки отвориће „Дане аустријског филма", током којих ће бити приказано 12 новијих остварења различитих жанрова и тема. Поред „Фалсификатора", које је режирао Рузовицки, биће приказани овогодишњи кандидат за Оскара „Малецка", најгледаније остварење године „До последње кости", као и трилер „Пљачкаш".

Познати аустријски редитељ Штефан Рузовицки отвориће „Дане аустријског филма", који ће бити одржани од 14. до 20. октобра у Дворани културног центра (ДКЦ).

Рузовицки је добио Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 2008. године за остварење „Фалсификатори" (Die Fälscher/ The Counterfeiters).

Биоскопска премијера тог филма у Србији биће управо на отварању манифестације у ДКЦ-у.

„Дане аустријског филма" приређује Аустријски културни форум у Београду у сарадњи са Културним центром Београда.

Селектор, филмски критичар Небојша Поповић, одабрао је 12 филмова међу којима су и овогодишњи аустријски кандидат за Оскара и најуспешније фестивалско остварење „Малецка" (La Pivellina / The Little One) и најгледанији аустријски филм у прошлој години - црна комедија „До последње кости" (Der Knochenmann / The Bone Man).

На програму je и провокативна сатира „Укључи мозак!" (Free Reiner - Dein Fernseher lügt / Reclaim Yor Brain ) о штимовању рејтинга телевизијских емисија.

Затим, ту је и филм о судбини оних који са истока долазе на запад „Савети господина Куке" (Herrn Kukas Empfehlungen / Mr. Kuka`s Advice), или бар покушавају да дођу, као у наслову „Тренутак слободе" (Ein Augenblick Freiheit / For a Moment, Freedom).

Посебно су интересантни жестока урбана драма о сукобу генерација у аустријској породици „Све невидљиве ствари" (Heile Welt / All the Invisible Things) и филм катастрофе „Први дан" (Der erste Tag / The First Day) који је продуцент, аустријска телевизија ОРФ, дала бесплатно за ову манифестацију.

У селекцији су породична комедија „Ситне рибе" (Kleine Fische / Small Fish), психолошка драма „Римини", љубавни омнибус "Universalove" и један од најбољих аустријских филмова у 2010. години, психолошки трилер „Пљачкаш" (Der Räuber / The Robber).

Према образложењу селектора Поповића, мото ове манифестације „Други - то смо ми" настао је као последица изабраних филмова, а не као критеријум за избор.

Суштина онога што повезује све филмове је спремност да се преузме одговорност за живот оних са којима и поред којих живимо, јер тако најбоље бранимо сопствени интегритет и имамо права да очекујемо да нам други помогну.

Ови филмови, уз оне које смо гледали на редовном биоскопском репертоару, као што су „Бела трака" и „Реванш", односно на фестивалима у Србији попут филмова Улриха Зајдла, Џесике Хауснер, Барбаре Алберт и Михаела Ханекеа, употпуниће слику о савременом аустријском играном филму као све уваженијој појави на европској филмској мапи, истакао је селектор.

Продаја улазница за „Дане аустријског филма", по цени од 200 динара, почеће 10.октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи