Мићановић: Улога премијера Ђинђића најзахтевнија у каријери, осећао сам огромну одговорност

Глумац Драган Мићановић у серији „Сабља“ тумачи лик премијера Зорана Ђинђића. Од суботе 2. новембра 2024. године, на Првом програму РТС-а у 20 часова, почиње премијерно приказивање дуго ишчекиване серије која ће кроз осам епизода пратити догађаје из наше скорије прошлости – убиство премијера Зорана Ђинђића и ситуацију у земљи пре и након 12. марта 2003. године.

Драган Мићановић је, гостујући у Београдској хроници, истакао да је тумачење лика премијера Зорана Ђинђића у серији "Сабља" била једна од најзахтевнијих улога у каријери. 

Историјска дистанца је јако мала, 20 година, и многи памте тај период у коме је живео и радио покојни премијер. Памтим га и ја, тако да свако има своју визију, ко је био и какав је био Зоран Ђинђић. Само је један глумац који може то да одигра у једној серији", навео је глумац.

Наводи да је то био захтеван задатак који су пред њега поставили редитељи, али и огромна одговорност. Оцењује да се тај трагични догађај, који је обележио почетак 21. века код нас, и данас осећа веома снажно. Уопште, каже Мићановић, када се деси тако трауматична ствар за једно друштво, много времена мора да прође да би се оно опоравило.

Припрема за улогу

Кренуо сам од нуле. Пробао сам да избришем све своје мисли, како бих ја то (урадио). Задатак ми је био на белом папиру, неке реченице које је премијер заиста изговарао. Неке реченице су биле слободна интерпретација наших сценариста. Преслушавао сам све што сам могао да пронађем, све говоре", рекао је глумац.

Истиче да су се пре снимања договорили да то не буде имитација, јер би то било банално, с обзиром на то да он физички не личи на Зорана Ђинђића.

"Нисмо правили маску, једноставно сам се потшишао краће, обријао сам браду и мало су ме поседели. Нисам хтео да одустанем од неких специфичних ствари које сваки глумац има потребу да проба, да освоји тај специфичан брзи говор, тачну дикцију и прецизне мисли, које су одликовале нашег премијера.Тога нисам хтео да се одрекнем“, рекао је Мићановић.

Улога је била велики глумачки изазов

Имам страхове када улазим у било који посао, а овај је специфичан, јер је велика одговорност била преда мном. Волим тешке задатке, никада нисам бежао од њих, ово јесте један од најтежих", рекао је Мићановић.

Тумач главне улоге у "Сабљи" није желео да открива детаље, поручивши публици да се удобно смести и одгледа серију која, како је рекао, уопште није лака за гледање

Напомиње да серија говори о трагичном периоду наше историје и уверен је да ће многи који ништа не знају о том догађају сазнати зашто данас живимо овако како живимо, јер се "последице тог 12. марта и дан данас осећају".

Мићановић оцењује да ће они који памте то време, имати своју верзију истине о убиству Зорана Ђинђића, зато наглашава да "Сабља" није документарни филм, већ играна структура.

"Ово је играна драмска серија, где аутори имају право на своју филмску истину. Ону коју су они одабрали за ову серију, ми глумци смо одбранили", истакао је Мићановић.

Истиче да је осећао огромну одговорност радећи лик Зорана Ђинђића, да је дао све од себе, као и да је имао фантастичне партнере.

Глумачки ансамбл није без разлога добио једну од најпрестижнијих светских награда у Кану и то је за понос. У овој серији је плејада фантастичних глумаца из Србије и наше околине“, истакао је Драган Мићановић.

*Цео разговор Слађане Томашевић са Драганом Мићановићем погледајте у видеу на почетку текста

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи