Читај ми!

Отворен Српски филмски фестивал у Вашингтону

У Вашингтону је отворен Српски филмски фестивал. Манифестацију српког филма у Сједињеним Америчким државама отворио је филм "Сунце мамино", Косте Ђорђевића. Наредна четири дана домаћи филмови гледаће се пред америчком публиком.

И док су дипломатски односи Америке и Србије успостављени 1882. године, Србија се први пут у Вашингтону представља кроз културну дипломатију. Филмове који су обележили претходну годину у нашим биоскопима, погледаће публика у Америци. Међу обожаватељима кинематографије су и представници дипломатског кора и званичници Округа Колумбија.

„Изузетно ми је драго што смо као Влада Републике Србије издвојили преко 55 хиљада евра за овај важан пројекат који ће омогућити Американцима да се боље упознају са српском културом, са српским филмовима и да се свако од њих врати кући са лепим мишљењем о Србији“, рекао је Арно Гујон, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

На фестивалу ће бити приказане две епизоде серије "Сабља" и филмови Ала је леп овај свет, Филипа Чоловића и српски кандидат за Оскара Што се боре мисли моје, у режији Милорада Милинковића, и остварење Руски Конзул, Мирослава Лекића.

"Посебно ми је значајно и драго да се види филм Руски конзул, да се људи информишу мало о ситуацији о неким темама, које можда не познају и за које нису чули. Можда имају неку другачију слику о томе", рекла је глумица Нада Мацанковић.

Публику очекује и премијера антиратног филма Баук, Горана Радовановића, као и филмови Радничка класа иде у пакао Младена Ђорђевића, као и Недеља, Немање Ћеранића.

Осим филмских остварења, публику очекују панели, дискусије и дружење са филмским ствараоцима на фестивалу Српског филма у Вашингтону.

 

 

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи