Пет Златних антена за РТС-ове серије на 14. ФЕДИС-у

Серије Радио-телевизије Србије тријумфовале су у пет категорија на 14. Фестивалу драма и серија. Златне антене добили су „Кожа“ као најбоља ТВ серија, Никола Пејаковић Коља за сценарио истог остварења. Признања су добили и Предраг Јочић за фотографију у „Ваздушном мосту“, Теодора Драгићевић и Стивен Мур као глумачки пар. За најбољу главну глумицу проглашена је Милица Јаневски. Глумачко откровење је Тамара Шустић. Воји Брајовићу додељена је Златна антена за свеукупан допринос продукцији драма и серија у региону.

Пет Златних антена за РТС-ове серије на 14. ФЕДИС-у Пет Златних антена за РТС-ове серије на 14. ФЕДИС-у

Златне антене добили су и Драган Бјелогрлић за најбољег креатора серије (Тома), костимограф Борис Чакширан за костим у ТВ серијама Време зла/Тома/Азбука нашег живота 2, Жељко Јоксимовић за ауторску музику у ТВ серији Тома, Милена Предић и Александар Поповић за монтажу ТВ серије Тома, Ненад Павловић за режију серије Траг дивљачи.

Када је реч о најбољим глумачким остварењима, осим Милице Јаневски, награђени су Радован Вујовић за главну улогу у серији Деца зла, Паулина Манов за епизодну улогу Љиљане у серији Тома, Никола Којо за епизодну улогу Алексе Дробњака у серији Деца зла.

Глумачко откровење године је Тамара Шустић која је бриљирала у улози Миње Ковачевић у серији Тунел.

Глумац Војислав Воја Брајовић награђен је Златном антеном за свеукупан допринос продукцији драма и серија у региону.

О наградама Златна антена у 13 категорија и о добитнику награде за свеукупан допринос регионалној продукцији ТВ драма и серија одлучивао је стручни жири у саставу: ТВ критичарка Мери Билић (председница жирија), глумица Миа Беговић (Хрватска), глумац и директор Тузланског филмског фестивала Борис Балта (БиХ), уредница генералног медијског покровитеља ТВ Новости Јелена Јововић, филмски и ТВ критичар Дејан Дабић, новинар Зоран Пановић (стални члан стручног жирија).

Овогодишња селекција ФЕДИС-а имала је 14 серија премијерно приказаних током телевизијске сезоне 2023/24. Глумица Тијана Кондић, редитељ Филип Чоловић, сценариста Драгољуб Стојковић, директор фотографије Душан Ивановић, костимографкиња Ива Сарапа, монтажер Ареф Заби и композитор Марко Матовић изабрали су кандидате за Златне антене у 13 категорија. 

У трци за награде биле су серије из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе Посета, Тунел, 12 речи, Шутња, Знам како дишеш, Тома, V ефекат, Ваздушни мост, Позив, Кожа, Време смрти, Деца зла, Азбука наших живота иТраг дивљачи.

Четрнаесто издање међународног Фестивала драма и серија ФЕДИС одржава се од 8. до 10. октобра у Дому омладине Београда.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи