Читај ми!

Тихомир Станић као Иво Андрић – „Нобеловац” премијерно у МТС дворани

Нова играна серија „Нобеловац” у продукцији РТС-а почиње са емитовањем 5. октобра. Кључне тренутке живота Иве Андрића у осам епизода преточио је креативни тим Тихомир Станић, Иван Велисављевић и Владимир Рогановић. У МТС дворани приказане су две епизоде серије.

Очекивано одушевљење публике и актера који су први пут видели финални производ. Серија „Нобеловац” о Иви Андрићу враћа нас у 1961. годину и прати причу о припреми и одласку у Стокхолм на доделу Нобелове награде. Паралелно са наградом, серија се бави Андрићевим детињством, књижевним делом, дипломатијом, људима нама знаним и незнаним из тог времена па чак и љубавним животом, који је увек био тајновит.

Пре свечане премијере у МТС дворани, глумац Тихомир Станић истакао је да глуми и у другим серијама, „али сам приметио да су у серији 'Нобеловац' сви радили са неком посебном радошћу, као да сви осећамо да смо нешто дужни Иви Андрићу”.

„Да нисмо имали Милицу Андрић, мислим да не бисмо имали ни Иву Андрића у пуном светлу. Она је утицала на његове животне одлуке, а убеђена сам и да је била инспирација за многе сјајне женске ликове које је оставио у својој литератури“, истакла је Селма Алиспахић.

А Светозар Цветковић је додао: „Док смо снимали, некако сам имао утисак да се први пут бавимо неком историографијом која је везана за име Андрића, а која заправо стварно осликава време кроз које је он пролазио и ситуације у којима се нашао, а које су биле врло деликатне и од њега су захтевале спретност. Он је био човек који је умео да трпи.”

У оној познатој приповеци 'Мост на Жепи', Андрић каже како се о том великом везиру Јусуфу све зна и сви су чули за њега и његову славу, али нико не зна наличје славе и цену којом се успех стиче.

И негде у целој причи, у тренутку када сазна да је добио Нобелову награду, Иво Андрић као и многи од његових јунака се преиспитује и у својим поступцима тражи прошлост и смисао свог живота. У једном часу каже „да је бар било раније, док ми је мајка била жива, да има ко да се радује”.

„Тражи и узроке и разлоге и суштину својих поступака. Преиспитује свој живот, а и ми заједно с њим“, рекао је за Дневник РТС-а Тихомир Станић, креатор, продуцент и глумац који тумачи лик Иве Андрића.

Серија „Нобеловац” има осам епизода, а емитоваће се на Првом програму РТС-а, од 5. октобра суботом и недељом.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи