Читај ми!

Венецијанска Мостра, нека оскаровска грознице почне!

Филмски фестивал у Венецији постао је весник филмова који улазе у трку за Оскара и друге важне годишње филмске награде. По броју таквих наслова и улога, 81. Мостра постигла је рекорд.

Зашто Венеција привлачи холивудску елиту? Зато што је Америчка филмска академија, пре две деценије одлучила да доделу Оскара помери с краја марта на крај фебруара. Од тада је Венецијански фестивал, постао одскочна даска за филмове с оскаровским аспирацијама, а списак оних који су са Лида кретали ка освајању престижне награде је дугачак, почев од Планине Броукбек.

Ове године, извесно је да су номинације обезбедили Анђелина Џоли у улози Марије Калас и бивши Џејмс Бонд – Данијел Крејг, у улози америчког исељеника хомосексуалног опредељања у најконтроверзнијем филму Мостре Квир, рађеном по роману Вилијама Бароуза.

„Одувек сам имао осећај да је Бароуз био врло истакнута јавна личност, али сам увек желео да сазнам какав је био његов приватан живот. Мислим да и у роману и у филму сазнајемо много тога више него у свим његовим другим књигама. Сценарио је добар, изговарате оно што је написано и надате се да ће све изгледати како треба“, каже Данијел Крејг.

У реду за номинације нашли су се и хорор комедија Битлђус Битлђус, Тима Бартона, Алмодоварова драма о умирању са Тилдом Свинтон и Џулијен Мур Соба поред врата, провокативни трилер Бејбигерл са Никол Кидман, акциона комедија Вукови са Бредом Питом и Џорџом Клунијем, али и наставак победничког филма Мостре 2019. Џокер у коме је оскаровац Хоакин Финикс добио појачање – Лејди Гагу. Логично, јер је реч о мјузиклу.

„Обожавам филмове и обожавам да сам њихов део. Први пут сам дошла у Венецију због филма Звезда је рођена и била сам ван себе. Али овај пут је још посебнији јер сам добила прилику да испричам другачију причу“, истиче Лејди Гага.

Оскаровска грозница дефинитивно је почела у ово касно лето на Венецијанској лагуни, више од 9.000 километара удаљеној од Долби театра у Лос Анђелесу, где ће 2. марта бити уприличена 97. додела Оскара.

И Фестивал и Холивуд су задовољни, осим представника медија којима је била ускраћена могућност интервјуа са потенцијалним оскаровцима. Холивудски продуценти кажу да им се то није уклопило у маркетиншку стратегију.

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару