Читај ми!

Кристен Стјуарт ексклузивно за РТС: Не занима ме да снимам савршене филмове

Великану светског филма, америчком редитељу Мартину Скорсезеу, на 74. филмском фестивалу у Берлину, уручен је почасни Златни медвед за животно дело. Из Холивуда је на Берлинале стигла и глумачка звезда Кристен Стјуарт која је о свом новом филму ексклузивно говорила за РТС.

Пре деценију и по свет је тресла грозница Сумрак саге захваљујући којој Кристен Стјуарт и данас ужива светску славу. Једна од најталентованијих и најсвестранијих глумица своје генерације, многим ликовима удахнула је живот – од Беле Свон до принцезе Дајане.

Глумила је у филмовима великана Вудија Алена и Дејвида Финчера, а сада и у најновијем остварењу контроверзне Роуз Глас. Опробала се и као редитељка.

Када се осврнете на своју каријеру са широким распоном ликова, колико се променио ваш приступ одабиру улога у односу на саме почетке?

– Врло сам инстинктивна у томе, расположена да грешим, да радим са дебитантима. Не занима ме да снимам савршене филмове. Никад не покушавам да се удаљим од себе да бих глумила неки лик, заправо покушавам да се приближим себи. То се није променило, а имам среће да се глумом бавим од десете године

Како је ваше глумачко искуство утицало на ваш приступ режији и шта можемо очекивати од играног филма који сте режирали, Хронологија воде?

– Лепо! Да, тако се зове филм који сам режирала. Моје омиљено искуство као глумице је размена са редитељем. Осећам се као да су ми партнери на сцени. Кад год гледам нешто што мислим да је утицало на мене, увек могу да замислим где је тај редитељ на сету у односу на мене, па тако и ја радим.

Филм Љубав, лажи, крварење истражује теме љубави и личног преображаја и представља јединствен портрет женских ликова. Колико сте као глумица допринели томе?

– Лу, мој лик је неко ко мисли да зна ко је, штити себе и некако је искључена, али схвата да када треба може да буде дрска и велика и да заузме много више простора него што заузима много жена у том њеном градићу.

После Санденс фестивала где је имао светску и Берлинала где је уприличена европска премијера, трилер који је својеврстан омаж америчким класицима из 80-их, Љубав, лажи, крварење са Кристен Стјуарт у главној улози стиже и у српске биоскопе.

петак, 24. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије