Читај ми!

Нови Сад постаје Синема сити, РТС-ов „Бунт“ као студија случаја

Идућег викенда у Новом Саду одржаће се ново издање међународног филмског фестивала „Синема сити“. У оквиру тог пројекта, биће реализована и друга КОН конференција намењена стручњацима из креативних индустрија. У оквиру тог програма у суботу 25. новембра, један од садржаја биће посвећен емисији РТС-а, „Бунт“ и то као студија случаја. Након тога, биће одржани и концерти познатих поп-рок бендова.

Синема сити је фестивал који се у Новом Саду организује од 2008. године. Због епидемије коронавируса је направљена пауза, тако да је овогодишње издање практично нови почетак, наглашава Милош Игњатовић, оснивач КОН конференције.

„Синема сити је иначе летњи фестивал и ово је прво зимско издање. Нисмо могли да дочекамо следећу годину да правимо летњи, планирамо и летњи за следећу годину. Одабрали смо десет заиста сјајних ауторских филмова са свих континената. Аргентина, Мексико, УСА, Иран, Русија, Кина, Француска, тако да сјајан филмски програм. Поред филмског програма ове године смо са Синема ситијем спојили и конференцију КОН која ће имати свој музички и конференцијски део“, додаје гост Јутарњег програма.

Емисија Бунт ауторке Бранке Главоњић траје већ 20 година. То је најдуговечнија емисија РТС-а и ових простора која се бави рок музиком.

„Чини ми се да је тајна дуговечности ове емисије пре свега почива на упорности ауторке Бранке Главоњић да не прекида у континуитету, обезбеди место за музику овог жанра. А и такође да обезбеди место за све оне младе, неафирмисане ауторе. И управо зато што је заиста јединствена и по тој дуговечности заслужује да буде студија случаја, јер је из емисије Бунт пре седам-осам година проистекао фестивал, Бунт рок фестивал“, наглашава Тања Шикић, ПР у РТС-у.

"E-Play", Никола Врањковић и „Обојени програм“ у оквиру музичког програма

Друго издање КОН конференције, у организацији Удружења „Синема сити“, биће одржано од 25. новембра до 1. децембра у Новом Саду, на чак три локације: СКЦНС Фабрика, Културна станица „Свилара“ и Позориште младих, уз богат музички и конференцијски програм. У оквиру музичког дела КОН конференције наступиће нека од омиљених имена алтернативне, рок и панк сцене, међу којима су E-Play, Никола Врањковић, Обојени програм, М.О.Р.Т, Болесна штенад и многи други млади бендови.

Први у низу концерата биће одржан у петак 25. новембра, од 20 сати у Културној станици Свилара, када ће у оквиру БУНТ showcase-a наступити београдски алтернативни састав E-Play, панк бенд из Београда Болесна штенад, победници Бунт рок фестивала 2017. године Вива Вопс, Багремов мед, који су освојили друго место на овогодишњем Бунт рок фестивалу и Sin Seekas, трећепласирани на овогодишњем Бунт рок фестивалу.

E-Play је састав врло јединственог звука који карактеришу дисторзирани бас, drum & bass ритмови и нежне, атмосферичне гитаре. Већ на почетку своје каријере веома брзо су пронашли своје место на српској рок сцени. Током 25 година постојања, објавили су пет студијских албума, одржали бројне самосталне и фестивалске наступе и учествовали су на више компилација. Музика E-Playa налази се и у филмовима: Муње, Потера за срећком, Здухач значи авантура.

Београдски панк бенд Болесна штенад препознат је већ на почетку каријере по оштрим, сатиричним текстовима, брзим рифовима и жестоким, занимљивим наступима на којима су чланови бенда често костимирани, а њихови концерти редован су део програма најзначајнијих музичких фестивала и концертних простора широм региона.

Концерт Николе Врањковића, култног београдског рок аутора, песника, композитора и музичког продуцента, заказан је за четвртак 30. новембар у 20 сати у Позоришту младих.

Биће ово мало другачији концерт од оних које смо свирали последњих година у Новом Саду из простог разлога што већ дуго нисмо свирали седећи концерт. Свираћемо више лаганих песама са акустичним гитарама и неколико песама средњег темпа које ретко изводимо. Нешто слично смо летос урадили у Београду на концерту у Ботаничкој башти“, поручио је Врањковић новосадској публици.

Легендарни новосадски састав Обојени програм наступиће у петак 1. децембра у СКЦ Фабрика, заједно са сињском панк блуз рок четворком М.О.Р.Т.

Обојени Програм је бенд који постоји скоро четири деценије и од првог дана наметнули су се као састав са аутентичним музичким изразом, а ту „аутентичност“ није лако дефинисати. Како сами кажу „свака дефиниција губитак је слободе“, а Обојени Програм своју слободу тражи кроз енергију и страст, чисту љубав и бескомпромисни рокенрол.

Група М.О.Р.Т. недавно је објавила спот за сингл Особа А који се налази на њиховом хваљеном албуму Само Храбро и безвезе!. Четврти сингл с актуелног петог албума наставља се на раније објављене Мамуран, Имам све и Свијет се сужава.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се