Читај ми!

Радојко Максић, последњи сведок нуклеарне хаварије у Винчи и чувар формуле племенитости

Радојко Максић (1933–2021) је као млад физичар био један од озрачених у нуклеарној хаварији у Винчи 1958. године. У историји медицине уписан je као први човек коме је успешно трансплантирана коштана срж. Једна од његових животних мисија била је да сачува сећање на хумане доноре коштане сржи и на лекаре који су несебично помогли у излечењу младих научника.

РТС је пре десет година снимио документарни филм о акциденту у Винчи, када је 15. октобра 1958. године шест младих научника озрачено дозом која је у Југославији била немерљива. Први пут, пред камере РТС-а, стао је сведок догађаја, једини спреман да говори о том удесу у коме је изгубио најбољег пријатеља, Животу Вранића, који је као студент завршне године физике, у Винчи радио свој дипломски рад.

Стално запослен у савезним органима у време СФРЈ, а затим и у републичким установама надлежним за примену нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе, Максић је учествовао у решавању значајних проблема у овој области на националном и међународном нивоу све до пензије.

Дневнике које је током лечења у париској болници „Кири“ водио годину дана пре његове смрти, објавио је „Креативни центар“. По Максићевој жељи, целокупна ауторска накнада од ове књиге намењена је лечењу деце оболеле од рака.

Максићеве белешке о подвигу који је померио границе науке, пре свега говоре о људској великодушности и пожртвованости француских грађана који су донирали своју коштану срж петорици српских физичара, иако су били упозорени да се не може предвидети како ће то утицати на њихово здравље. И поред тога одлучили су да током једног болног захвата, потпуно непознатим људима донирају коштану срж.

Студенти Живота Вранић и Радојко Максић, били су први пацијенти којима је пресађена коштана срж. За Животу, који је био највише озрачен, није било спаса, али је Радојка тај захват вратио у живот. Био је то подвиг француских лекара, са доктором Жоржом Матеом на челу, али и оних Француза, донора коштане сржи, који су се добровољно јавили да помогну.

Померање граница сазнања и достигнућа често се у људској историји плаћало животима. Новинарка РТС-а Јелена Божовић, која је и пре десет година урадила емисију о догађајима у Винчи 1958. године и разговарала са Радојком Максићем, у оквиру документарног серијала Родославци одлучила је да поново одужи дуг, да се они који су нас задужили не забораве.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару