Отворен 13. Међународни Фестивал драма и серија

Међународни Фестивал драма и серија ФЕДИС одржава се по 13. пут од 3. до 5. октобра 2023. године у Дому омладине Београда, уз учешће ТВ серија из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније.

У оквиру Фестивала, чији је слоган „Заједничка фреквенција“, у такмичарском програму биће приказане ТВ серије из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Манифестацију је отворила прошлогодишња добитница награде Златна антена за најбољу ауторску музику у ТВ серијама, Биљана Крстић.

„Мени награде много значе и јесу ветар у леђа, као што сви кажу. Некако нам дају снагу да даље гурамо и да није стварно све узалуд што се ради. Откад сам први пут радила музику за филм, учесвовала сам и певала у филму Зона Замфирова, и тај филм је широм отворио врата, Бистрик је одједном добио огромну публику и публицитет, а после тога смо радили и Бранио сам Младу Босну за коју ме везују много лепе успомене и морам рећи да ми је то до сада најлепша сарадња са редитељем“, наводи Биљана Крстић.

Публика може да учествује на трибинама са познатим глумцима из омиљених серија, а биће приређене и конференције о сарадњи земаља региона.

„Претходних година почео је квалитет у региону да расте. Раније смо ми имали далеко квалитетније серије. Међутим, последњих година неке су од тих серија приказиване и на РТС-у, Подручје без сигнала, на пример. Добили су и Хрвати са Котлином, а и Босна и Херцеговина је добила серије које могу да буду такмаци са нашим серијама“, напомиње Ненад Миленковић, директор ФЕДИС-а.

Прве вечери и београска премијера филма о легендарном југословенском и српском глумцу Живојину Жики Миленковићу, чије име носи награда Златна антена за најбољу мушку епизодну улогу. У филму говоре Здравко Шотра, Синиша Павић, Светлана Цеца Бојковић и други познати глумци и редитељи који су радили са Жиком.

„С обзиром да сам ја упознао његовог унука, чија мајка је иначе радила на РТС-у, мали Жика је кренуо да прича о томе приватно са мном, и пошто је он Нишлија. Жика Миленковић је аутентични, рођени Нишлија и био је дугогодишњи управник позоришта и глумац, онда је кренула прича и та идеја. Онда је кренуло истраживање, онда је кренула израда интервјуа припремних, да би се некако прича искристалисала“, објашњава редитељ Владимир Ристић.

Последње вече биће додељене награде Златна антена у 13 области, а најпопуларнији глумачки пар бирају читаоци Новости. Од ове године награда Златна антена за најбољу режију носиће име по чувеном редитељу Александру Аци Ђорђевићу.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару