Читај ми!

Серија „Друг Марко“ води гледаоце у време Леке Ранковића и открива ко је био он

Почетак приче о једној од најинтригантнијих личности СФРЈ, прва епизода серије „Друг Марко“ само је одшкринула врата ка времену у којем је Лека Ранковић запалио ватру која и данас тиња и интригира јавност. Редитељ Недељко Ковачић говорио је за РТС о томе шта ћемо видети у наредним епизодама и која изненађења очекују гледаоце.

Публика је веома заинтересована за серију Друг Маркосваки пети телевизијски гледалац у Србији погледао је прву епизоду о мистерији која траје више од пола века. Редитељ играно-документарне серије о животу Александра Ранковића, Недељко Ковачић истиче да се надао успеху.

„Увек желите да што више људи погледа то што сте направили, а ово је и мене стварно одушевило. Мени је ово сјајно јер то показује да смо на добром путу. Желимо да направимо нешто што би моделом приче и обраћањем публици било надовезивање на оно што смо радили са серијалом Јонка Броз и тајне службе, који је био доста гледан на РТС-у пре годину, две“, објашњава Ковачић.

Према његовим речима, реакције људи из његовог окружења на Друга Марка су веома добре.

Наравно, то је непосредан круг људи који ће увек бити на вашој страни. Чекам да (серија) мало одмакне, али мени је сјајан показатељ то у ствари да је већ прва епизода привукла пажњу толиког броја људи“, истакао је редитељ.

Играно-документарна серија Друг Марко заснована је на историјским документима, ТВ и фоно записима, сведочењима непосредних учесника догађаја, анализама историчара и играним реконструкцијама догађаја.

Говорећи о томе шта гледаоци могу да очекују од серијала, Ковачић је нагласио да је реч о једној причи која је мистификована током година на различите начине.

„Покушаваћемо да на чињеничан начин представимо нешто што је током година третирано више сензационалистички. Нећемо открити неку велику тајну, али ћемо испричати комплетну и врло објективну причу о човеку који је био једна од најкрупнијих фигура и једна од најкрупнијих афера Титове Југославије. Изненађење ће бити на крају ко је у ствари био тај човек и шта се ту у ствари десило“, наводи гост Београдске хронике.

Серија о историји безбедносних структура

Када су у питању подаци и истраживање неопходно за овако озбиљну серију, редитељ наглашава да је рад на припреми трајао дуго и да се темељно тражио начин да се велика количина материјала на најзгоднији начин преведе на овај медиј.

„Генерал Светко Ковач се годинама бавио публицистиком, управо на пољу историје безбедносних структура на нашим просторима и самим тим имао велико предзнање и велику количину материјала документарног на коме је могао да заснује сценарио за серију“, рекао је Ковачић.

Причајући телевизијским језиком о релативно свежим историјским догађајима, може се упасти у разне замке и зато су, како Ковачић истиче, две ствари изузетно важне.

„У том документарном делу важно је ослонити се на релевантно истраживање релевантних историчара. А у играном делу најважније је направити га поштено као што се прави било који драмски програм. То морају бити живи људи до којих ће гледаоцу бити стало да их гледа“, објашњава редитељ серије Друг Марко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару