Читај ми!

Отворен Сарајево филм фестивал премијером документарца „Пољубите будућност“

Документарац „Пољубите будућност“ отворио је синоћ 29. Сарајево филм фестивал у присуству чланова екипе филма, међу којима су били и чланови рок састава U2 Боно Вокс и Ди Еџ.

Певач Боно Вокс и гитариста Ди Еџ прошетали су црвеним тепихом испред Народног позоришта у Сарајеву, уз редитеља Ненада Чичин Шаина и остале учеснике филма, међу којима су били и новинарка Си-Ен-Ена Кристијан Аманпур и вођа састава „Култур шок“, Срђан Ђино Јевђевић.

Погледајте у будућност говори о локалној музичкој сцени током рата у граду, као и послератном концерту ирског састава U2 у Сарајеву 1997. године, пред више од 45.000 посетилаца на стадиону „Кошево“. У филму се појављују некадашњи амерички председник Бил Клинтон, некадашњи директор Сарајево филм фестивала, Мирсад Пуриватра, Весна Андрее Заимовић, Сенад Заимовић, Борис Шибер, а међу његовим продуцентима су холивудски глумци Мет Дејмон и Бен Афлек .

„Дивно је бити у Сарајеву. То је сјајан град на сваки начин. Повлашћена сам што је био део мог живота толико година. Вратила сам се и врло је емотивно“, рекла је Аманпур новинарима на црвеном тепиху.

Навевши да филм говори о догађајима за које ни она није знала док је била у Сарајеву и извештавала, Аманпур је додала да је „босански народ показао свету како је то пружати отпор под ужасном пресијом“.

На свечаном отварању фестивала, Почасно „Срце Сарајева“ прве вечери фестивала уручено је северноирском аутору кратких и документарних филмова Марку Казинсу као признање за његов изузетан допринос филмској уметности.

Сарајево филм фестивал је раније у саопштењу подсетио да је Казинс са представницима Међународног филмског фестивала у Единбургу током рата посетио биоскоп Обала арт центар, где су приказивали филмове, што је била колевка овог фестивала.

Казинс се у свом обраћању навео да је током свог боравка у Сарајеву ратне 1994. године наишао на креативне људе, и да је након тога сваки филм који је направио „понео нешто одавде, од чврстине и одлучности“.

„На томе сам вам бесконачно захвалан“, рекао је Казинс.

Селекторика Такмичарског програма и програма У фокусу, Елма Татарагић је подсетила да Сарајево филм фестивал, који траје до 18. августа, доноси 49 наслова у трци за награде „Срце Сарајева“, као и три остварења ван конкуренције.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару