Читај ми!

Почасно Срце Сарајева за Џона Тортура

На 30. Сарајево филм фестивалу америчком глумцу и редитељу, Џону Тортуру, уручено је Почасно Срце Сарајева за изузетан допринос филмској индустрији и изванредан глумачки, сценаристички и редитељски талент. На Фестивалу је одржана и светска премијера филм Мирјане Карановић „Мајка Мара“.

Почасно Срце Сарајева за Џона Тортура Почасно Срце Сарајева за Џона Тортура

Признање Џону Тортуру је пре пројекције филма Бартон Финк, Итана и Џоела Коена, уручио директор Сарајево филм фестивала, Јован Марјановић.

„Предивно је бити овде! Осећам се добродошлим и јако ми је пријатан боравак у мултикултурном граду. Мислим да је посао уметника тежак, помало подсећа на циркус, али нам може помоћи да се ујединимо. То је оно што сам радио у мојим делима од скромних почетака, и настојао сам да останем скроман. Ово је знак охрабрења да наставим и даље да тако радим“, рекао је Тортуро.

Цењени филмски аутор је раније на Сарајево филм фестивалу одржао мастерклас током којег се осврнуо на кључне тренутке у својој каријери, мотивацију која га је усмерила према глуми, али и на важност бриге о менталном здрављу.

Тортуро је сарађивао са бројним признатим филмским ствараоцима. Као чест сарадник Џоела и Итана Коена, глумио је у неколико њихових филмова. За главну улогу у филму Бартон Финк освојио је Златну палму за најбољег глумца у Кану и награду Давид Донатело.

За свој редитељски деби, филм Mac, награђен је такође у Кану признањем Camera D'Or. За улоге на телевизији, Тортуро је освојио награду Еми за гостовање у серији Монк.

Светска премијера филма Мирјане Карановић Мајка Мара

Светска премијера филма Мајка Мара у режији Мирјане Карановоић, одржана је у Народном позоришту Сарајево, а затим је имала и гала пројекцију у оквиру Такмичарског програма – играни филм, ван конкуренције.

Оставарење Мајка Мара Мирјане Карановић, која је у трострукој улози – редитељке, косценаристкиње и главне глумице – драмска је прича о људској снази, о судбини јаке, независне жене након изненадне смрти сина јединца. Филм је подржао Филмски центар Србије.

Мара, успешна пословна жена и самохрана мајка, скрхана је прераном смрћу свога сина Немање. Емотивно се отуђује и одбија да комуницирати са породицом и пријатељима. Након што упозна Милана, Немањиног блиског пријатеља, у односу са њим проналази утеху и мир. Како се њих двоје зближавају откривају све више чињеница о Немањином животу и смрти што Мари пружа прилику да се суочи са властитим животом и емоцијама.

четвртак, 22. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару