Читај ми!

Клуни о штрајку у Холивуду: Ово је преломна тачка у филмској индустрији

Оскаровац Џорџ Клуни придружио се хору уметника који позивају на промене у филмској индустрији, док велики број глумаца излази на протесте и учествује у штрајку против филмских и телевизијских студија, првом од 1980. године.

У изјави за Си-Ен-Ен, Џорџ Клуни је нагласио да штрајк глумаца представља „преломну тачку у нашој индустрији“. „Глумци и писци у великом броју немају могућности да зараде за живот. Да би наша индустрија опстала, то се мора променити. За глумце то путовање почиње сада.”

Клуни је коментарисао одлуку чланова Удружења филмских глумаца-Америчке федерације телевизијских и радијских уметника (САГ-АФТРА) који су се у петак латили транспарената и окупили испред филмских и телевизијских студија у Холивуду, придружујући се писцима и сценаристима који то раде већ више од два месеци.

Штрајк САГ-АФТРА званично је најављен у четвртак.

Звезда серије Тед Ласо, Џејсон Судејкис, глумац, комичар и сценариста (управо номинован за награду Еми) примећен је у Њујорку, а за Си-Ен-Ен је рекао да „слуша“ гласове штрајкача који певају: „Хеј, хеј, хо, хо корпоративна похлепа мора да престане“ и „Шта хоћемо ли? Уговори! Када их желимо? Сада!"

„То говори све“, нагласио је.

На питање колико дуго би био спреман да подржи штрајк, Судејкис је одговорио: „Колико год буде потребно“.

Глумице Констанс Зимер, Лиса Еделстин и председница САГ-АФТРА, Фран Дрешер, такође су примећене на протестима.  

Данкан Кребтри-Ајрланд, главни преговарач за САГ-АФТРА, нагласио је у изјави за медије да штрајк глумаца није трик како би велике звезде зарадиле још више новца.

„Ово је борба за основну правичност. Ово је борба у име радних људи. Ово није борба у име великих познатих личности“, рекао је Кребтри-Ајрланд.

Представљајући синдикат од 160.000 чланова, додао је да се „огромна већина бори да плати кирију, хипотеку, прехрани своју породицу. Ово је борба радника."

Глумци су се придружили протестима више од 11.000 чланова ВГА који штрајкују против истих студија и сервиса за стримовање од 2. маја. Тај синдикат штрајкује због сличних захтева као и САГ-АФТРА – поштена плата, посебно у погледу надокнада за стримовање, и заштита од употребе вештачке интелигенције.

Штрајк писаца је већ зауставио продукцију већине филмова и телевизијских емисија. Традиционални почетак јесење телевизијске сезоне и објављивање неколико филмова планираних за следећу годину сада су угрожене, а јесења филмска понуда ће бити много сиромашнија, док су високобуџетне продукције попут Дедпула 3 обустављене.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару