Читај ми!

Златна палма у Кану за филм „Анатомија једног пада“

Легенда јапанске глуме Коџи Јакушо освојио је награду за најбољег глумца за филм „Савршени дани" Вима Вендерса. Мерве Диздар је проглашена за најбољу глумицу за турску драму Нурија Билгеа Џејлана „О сувoj трави“. Француски трилер Жистин Трије „Анатомија једног пада” освојио је Златну палму 2023. за најбољи филм 76. Међународног филмског фестивала у Кану.

Златна палма у Кану за филм „Анатомија једног пада“ Златна палма у Кану за филм „Анатомија једног пада“

Жистин Трије је тек трећа редитељка која је освојила главну награду у Кану, али друга у три године, после Јулије Дукурно.

Џејн Фонда је, уручујући овогодишњу највећу награду, напоменула да када је први пут присуствовала Канском фестивалу, седамдесетих година прошлог века: „У то време није било жена редитеља које су се такмичиле и то није нам није ни било нимало чудно. Прешли смо дуг пут.”

„Ова награда је посвећена свим младим женама режисерима и свим младим редитељима: свима онима који данас не могу да сниме филмове. Морамо им дати простор, простор који сам ја заузимала пре 15 година у мање непријатељском свету, где је још увек било могуће погрешити и почети изнова”, изјавила је награђена редитељка.

Коџи Јакушо освојио је награду за најбољег глумца. У Савршеним данима Вима Вендерса, Јакушо игра чистача тоалета који ужива у свакодневним задовољствима живота.

Награда за најбољу глумицу припала је Мерве Диздар, звезди турске драме у којој глуми сеоску учитељицу.

„Желела бих да ову награду посветим свим женама које се боре да превазиђу тешкоће на овом свету и задрже наду“, рекла је Диздарова преузимајући награду.

„Ово је најзанимљивији филмски фестивал на свету и срећни сте што сте део њега“, рекао је редитељ Роџер Корман који је, заједно са Квентином Тарантином, другу награду Великог жирија уручио британском редитељу Џонатану Глејзеру за филм Зона интереса.

Фински редитељ Аки Каурисмаки освојио је награду жирија у Кану 2023. за своју романтичну комедију Увело лишће.

Вијетнамско-француски редитељ Тран Ан Хунг награђен је за најбољу режију, за драму The Pot-au-Feu у којој глуме Жилијет Бинош и Беноа Мажмигел.

Награду за најбољи кратки филм добилo је остварење Ане Буде – 27Чудовиште Хироказуа Коре-еде, добио је награду за најбољи сценарио за који је био задужен Јуџи Сакамото.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво