Читај ми!

У серији „Друг Марко“ контроверзе из Титовог времена, у фокусу Александар Ранковић

Снима се играно-документарна серија „Друг Марко“. Интригантан период историје Југославије, сарадници Јосипа Броза Тита и даље су предмет истраживања, дебата и редитељске маште. После Јованке Броз, садa je у центру приче Александар Ранковић.

Кажу да се током и после Другог светског рата свет драстично променио. Мењао се и политички и јавни живот Југославије.

У документима и анализама неизбежно име Александар Ранковић. Од спасавања Тита и Врховног штаба, преко оптужби за прислушкивање и наводно завереничко деловање за преузимање власти, о његовом ћутању и односу са иконама тог времена.

„За старије гледаоце то је једна од највећих, ако не и највећа прича из Титове Југославије, Ранковићева судбина, Брионски пленуми просто све што се након тога догађало са њим. А млађим гледаоцима, њима ће, надам се, бити интересантно да сазнају ту причу која је била толико занимљива њиховим родитељима, бакама и декама пошто је већ прошло доста времена. Наше је да понудимо једно модерно и атрактивно паковање те приче кроз, с једне стране, архиву, занимљиве саговорнике и игране реконструкције које правимо као да приступамо производњи играно-драмског програма“, каже редитељ Недељко Ковачић.

Утиске многих непосредних учесника догађаја чућемо први пут. Политичка драма била је неодвојива од приватног живота.

Уз критички осврт, глумци у играном делу серије приступају и људски.

„Ми замишљамо околности у којима су они тада и пробамо да видимо како је то било у тој кожи и балансирати између свих тих изазова који су били, како спољашњи тако унутрашњи. Мени је овде занимљиво то како су те спољне силе притискале оно што се тада формирало као неко ново друштво, а с друге стране, како се та сама власт и моћ изнутра раслојавала и делила и како се преламала некако унутар саме себе“, истакао је глумац Небојша Дугалић којем је поверен лик Александра Ранковића.

Свака моћ, како каже, тежи да прекорачи себе, да се преврши, да се отме сама од себе.

То је један од занимљивих токова овде, како и та прича о Голом отоку и о свим дешавањима како се та моћ на својим маргинама, на својим крајевима отимала и показивала неко страхотно лице“, објашњава Дугалић.

Временска дистанца је, кажу аутори, довољна. Уз Слободана Пенезића Крцуна, Кочу Поповића сложен однос Ранковић је имао и са Добрицом Ћосићем.

„Мислим да је изузетно значајно да помињемо те ликове који су до јуче били наши савременици, управо да не бисмо изгубили континуитет. Сви ти ликови су све више удаљени од нас и ми не смемо да заборавимо кроз шта су они пролазили, кроз шта је наш народ пролазио, да бисмо знали како да правимо пут за будућност. Да се на њиховим и врлинама и манама, на грешкама из историје учимо јер то је и поента историје као науке“, нагласио је Хаџи Ненад Маричић који игра Добрицу Ћосића.

Серије су, показало се, најбољи начин да се историја научи или обнови. Уз мноштво контроверзи, креатори серије Друг Марко нису заузимали стране. То остављају гледаоцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару