Читај ми!

Поред „Пута воде“ други блокбастери као да имају аматерске специјалне ефекте

Тек неколико овогодишњих блокбастера може да одушеви публику изгледом на великом платну. Међу њима је без сумње први на списку наставак „Аватара“. За то је најзаслужније снимање три-де камерама и „потапање“ екипе.

После вишегодишње доминације Марвелових филмова и других високобуџетних блокбастера, стиже дашак свежег ваздуха када је реч о употреби визуелних ефеката, пише Бизнис инсајдер.

У јулу је портал Рингер писао како „Марвел има проблем са визуелним ефектима“. Истог месеца, уметник који је радио на Марвеловим филмовима написао је оштар текст за Валчер, наводећи да Марвел преоптерећује куће за израду визуелних ефеката и захтева промене у последњем тренутку.

Наравно, нема само Марвел проблем са мањком квалитетних стручњака за израду визуелних ефеката, али пошто је у биоскопима у протеклих годину дана било више Марвелових остварења него било које друге франшизе, ти филмови су добри за почетак анализе.

Проблеми са којима се суочавају аутори Марвелових филмова одраз су стања код свих високобуџетних остварења тренутно.

Тек неколико овогодишњих блокбастера може да одушеви публику изгледом на великом платну, што је тужно када се има у виду да се филмска индустрија бори свим силама да се опорави од пандемије.

Кадрови под водом за боље резултате 

Пут воде изгледа тако добро на биоскопском платну управо због тога што Камерон није штедио на подводним кадровима.

Уместо да снимају испред плавих или зелених зидова, Камерон и његова екипа развили су подводну технологију снимања и глумачку екипу током већег дела снимања „потопио“ у резервоар од 900.000 галона (3,4 милиона литара) воде.

Коментаришући зашто је то урадио, Џејмс Камерон рекао је: „Не знам. Можда да би изгледало добро?“.

Шлаг на торти је чињеница да је филм сниман три-де камерама.

Након успеха Аватара, многи филмови почетком друге деценије овог века претворени су у три-де остварења у постпродукцији, возећи се на таласу који је на крају нестао.

„Мислим да су студији упрскали. Само да би уштедели 20 одсто трошкова за три-де ишли су са накнадном конверзијом, која филм узима из руку ствараоца и ставља га у постпродукцијски процес који је дао лош резултат“, рекао је Камерон за Тајмс коментаришући судбину три-де технологије после Аватара.

Пут воде прављен за биоскопе 

На крају крајева, Пут воде направљен је за биоскопе и била би грешка не погледати га тамо због његовог евентуалног издања за кућну забаву или на платформи Дизни+.

Постоје и други филмови које је ове године требало гледати у биоскопу, на пример Топ ган: Маверик

Међутим, Пут воде направљен је у више формата него било који други филм који се ових дана приказује у биоскопима, од три-де верзије преко врхунских великих формата као што је Imax, па све до високе брзине којом се смењују кадрови. (За неупућене, већа брзина кадрова треба да учини да секвенце са тешким ефектима изгледају глатко.)

Публика схвата да су ови врхунски формати најбољи начин да се види Пут воде.

Само у САД, у четвртак, филм је зарадио 17 милиона долара, а 61 одсто те суме долази од формата три-де и Imax, наводи компанија „Дизни“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи