Читај ми!

Редитељ Зоран Ђорђевић годинама трага за одговором ко је Маркос Сантос

Зоран Ђорђевић, рођени Ваљевац, редитељ са дипломом прашке филмске школе, награђиван за своје документарце на Мартовском фестивалу, већ три деценије живи и ствара у Бразилу. На Канском фестивалу, у програму посвећеном филмовима о особама са инвалидитетом, приказан је његов кратки филм „Зидови живота“, који најављује дугометражни документарац о бразилском сликару Маркосу Сантосу.

Бразилски сликар Маркос Сантос због болести отежано говори. Не користи руке, већ слика и ствара левим стопалом. U кратком филму Зидови живота, Зорана Ђорђевића, он окупља децу из комшилука у Сан Хозе дос Кампосу учи их и мотивише да сликају и уреде свој животни простор, за време короне.

У току филма питате се ко је овај човек? За одговором редитељ Зоран Ђорђевић трага 26 година колико траје његов рад на документарцу Маркос: Победа воље.

„Код Маркоса је нормално да немогуће постане могуће, а све то уз помоћ несвакидашњег талента, упорности и вере. Радити и стварати уметност левим стопалом је само доказ да треба веровати да су и чуда могућа, јер људски дух је бескрајно велики и неограничених могућности. Дакле, циљ филма нису сузе код публике већ, пре свега, могућност налажења одговора на питање ко сам и шта желим у животу“, наглашава Ђорђевић.

Након школовања у Прагу, рада на Балкану, Зоран Ђорђевић годинама живи и ради у Бразилу. Како се ова три поднебља преплићу у његовом животу и стваралаштву?

„То је сјајно питање, али на то ћу одговорити тек када откријем ко сам и шта желим. Различити природно-социјални амбијенти, као и културе, ако вучемо линије између источне Европе и Бразила, воде ме на одговор да је могуће имати и универзални идентитет који говори, пре свега, кроз емоције које се разумеју на свим језицима ове планете“, сматра редитељ.

Зоран Ђорђевић се у Бразилу бави и педагошким радом, предаје о филму и фотографији у оквиру Фондације за филм у Сао Хосе дос Кампосу или како каже тиме се бавио док се потпуно није посветио филму о Маркосу Сантосу.

„Есенција онога што сам и преношењем знања и искуства покушавао да откријем студентима управа спознаја неких емоција које се рефлектују у филмски израз. Крупни план на правом месту у филму је суштина уметности покретних слика“, наглашава Зоран Ђорђевић.

Хроника Маркосовог чудесног талента за сликартсво и живот, представиће нам плодног уметника, оца четворо деце. Премијера документарца Маркус: Победа воље требало би да буде одржана у децембру у Бразилу, а након тога и у Србији.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи