Читај ми!

На Дан Југословенске кинотеке, уручене награде „Златни печат"

Отварањем 24. Фестивала нитратног филма и уручењем признања „Златни печат“ глумици Вери Чукић и директору фотографије Предрагу Пеги Поповићу, обележен је Дан Југословенске кинотеке.

Само шест месеци после прве филмске пројекције браће Лимијер у Паризу, у Београду су се гледале покретне слике. Било је то 6. јуна 1896. године, у кафани „Златни крст“ на Теразијама. Тај датум Југословенска кинотека обележава као свој дан, а традиционално додељују се признања „Златни печат“ за допринос филмској уметности.

Ове године добитници су глумица Вера Чукић и директор фотографије Предраг Пега Поповић.

Дива српске и југословенске кинематографије Вера Чукић остварила је око 80 улога у филмовима, ТВ драмама и серијама. Дебитовала је веома млада у ратној драми редитеља Столета Јанковића Кроз грање небо 1958. године, са екране се повукла пре деценију после улоге у серији Мој рођак са села.

„За цело своје одрастање, могу да кажем да је везано за Кинотеку. Ту сам могла да видим најбоље филмове на свету, најбоље глумце, најбоље редитеље, прекрасне приче, све што је било квалитетно то се налазило у Кинотеци“, наглашава Вера Чукић.

Други добитник „Златног печата“ својим ауторским печатом обојио је култне филмове попут В.Р. Мистерије организма и Октоберфеста. Предраг Пега Поповић је први школовани директор фотографије код нас. Филмом је, као и сви у његовој генерацији, почео да се бави у Кино-клубу Београд. По лектиру се ишло у Кинотеку.

 

„Или су то били стари или филмови који нису ишли у нормалну дистрибуцију, око којих се водила дискусија, а притом је ту био присутан читав низ људи који су били прави љубитељи филма: од критичара, филмских радника, аматера, ликовних уметника. тако да је било задовољство учествовати у дискусијама после пројекција филмова. Тако да ми је Кинотека, на неки начин, била прва школа“, наводи Поповић.

Фестивал нитратног филма траје до 16. јуна. На програму је педесетак филмова који се чувају у бројним европским кинотекама, као и архивима из Јапана, Кине и САД.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи