Читај ми!

Педесет година РТС-ове емисије у којој се подсећа да је знање - имање

Једна од најпознатијих емисија РТС-а напунила је пола века. Име и садржај и данас носи поруку коју је записао још Вук Караџић: Знање - имање.

Први уредник и водитељ Косара Балабановић је неговала културу живљења на селу. Читали су се стихови Десанке Максимовић, радо беседили Бранко Ћопић, Мира Бањац, Добрица Ерић.

У емисији из села Каненово успостављен је први директан телевизијски контакт са Паризом. Студијски део вешто је водио Захарије Трнавчевић.

Деведесетих година је уредник Зоран Гајић са научницима, политичарима и домаћинима расправљао о горућим темама аграрног сектора.

Двехиљадитих се селу поново креће у сусрет. Уредник и водитељ Јасмина Никитовић Стојичић домаћину је пожелела добар дан и данас пита: шта га мучи, а шта радује.

Знање имање од почетка није само бележник него и креатор стварности и догађаја. Учествовали смо и у доношењу уредби и у променама закона у пољопривреди, а сада подржавамо светски покрет Спасимо земљиште- свесна планета", рекла је Јасмина Никитовић Стојичић, уредница емисије Знање имање.

Само плодна ораница може дати здрав залогај и здравог човека. Зато уз педесети рођендан, емисија прославља и десет година јубилеја сајма здраве хране Милена Татар - пионирке у органској производњи подно Сопота.

„Можда је нисмо баш на почетку разумели шта је она то хтела. Суштина је била да се вратимо органској храни и да избацимо хемију", изјавио је председник ГО Сопот Живорад Милосављевић.

Емисија данас организује бројне сајмове, радионице женског предузетништва, подржава нове, младе фармере.

Чињеницу да ко зна тај има - већ пола века гледаоцима најбоље објашњава доктор пољопривреде Лука Радоја.

Недеља у 11 сати традиционално окупља породице у селу и граду и заузима једно од првих десет места међу најгледанијим на Радио-телевизији Србије.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи