Читај ми!

Настављено снимање филмa и ТВ серијe „Вера“ о српској Мата Хари

Снимање филма и телевизијске серије „Вера“ настављено је на Београдском сајму. Дебитантски филм Недељка Ковачића и косценаристкиње Кристине Ђуковић инспирисан је животом Вере Пешић, младе жене, која је за време Другог светског рата била вишеструки тајни агент.

Септембра 1938. године телевизија је стигла у Београд. То чудо технике је било главна атракција другог Јесењег сајма који је посетило две стотине хиљада људи. Екипа филма и серије Вера враћа нас у те дане.

Аутентичне рекламе и натписи, олдтајмери и костими дочарали су атмосферу сајамског павиљона и представљање првог експерименталног телевизијског програма.

„Ми данас рекреирамо ту сцену прве демонстрације телевизије у Београду 1938. Што је нарочито занимљиво, користили смо се сведочанствима које је оставио Радивоје Лола Ђукић у својим мемоарима, један од оснивача Телевизије Београд који је заиста био присутан те 1938. године на Сајму и видео ту прву демострацију телевизије. Тако да смо се потрудили да све буде аутентично“, наглашава Недељко Ковачић, редитељ и сценариста филма Вера.

Радња обухвата период непосредно пре Другог светског рата и током њега. Реч је о шпијунском трилеру са елементима мелодраме, из перспективе Вере Пешић – „српске Мата Хари“ – која је са 19 година дошла из Лесковца у Београд и убрзо постала сарадница југословенске, немачке, француске и енглеске обавештајне службе.

„Поред своје памети и брзине је била јако храбра. И колико је доносила добре, доносила је и лоше одлуке, као и неке које нису биле добре за њу. Тако да ми је најзанимљивије што у сценарију не постоји једна линија тог лика него је вишеслојно и даје јој на аутентичности. А посебно имам одговорност што је Вера Пешић постојала“, напомиње глумица Јована Стојиљковић.

Уз Јовану Стојиљковић главне улоге тумаче Петар Зекавица и Николо Којо. Премијера филма Вера се очекује у октобру, а серију ћемо гледати на РТС-у следеће године.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи