Читај ми!

Слађана Зарић о филму „Досије Косово – Рачак": Први пут отворено причамо о Рачку

Ко је у Рачку страдао 15. јануара 1999. године? Да ли је то била легитимна антитерористичка акција српске полиције, како се то тада тврдило у Југославији, или је био масакр цивила и злочин против човечности како је представљено у албанским медијима, и како су то тада окарактерисали западни политичари? Да ли су нас бомбардовали због Рачка? Шта се у том селу надомак Урошевца, за које нико није знао пре 1999. године заиста догодило? Шта нам је као одговор донела хашка судница? Ово су само нека од питања на које одговор доноси филм „Досије Косово – Рачак".

Нови документарни филм Слађане Зарић „Досије Косово - Рачак" премијерно ће бити емитован у четвртак од 21 час на нашем Првом Програму. 

Документарно-играни филм Рачак део је серијала Досије Косово, који Радио-телевизија Србије реализује у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Србије. Први пут после 23 године, гледаоци ће моћи да сазнају шта се, из сата у сат, у селу Рачак дешавало 15. јануара 1999. године.

„Сада ћемо први пут чути шта се у Рачку дешавало, ја малтене пратим хронологију дешавања те вечери из сата у сат", рекла је у Јутарњем програму ауторка Слађана Зарић и напоменула да се детаљно бавила и процесом у Хашком трибуналу. 

У филму, причу о том дану за РТС први пут износе учесници акције, бројни припадници полиције који су тога дана били у Рачку. 

„Тако да ћемо на крају и сами донети свој став - шта је то што се тога дана десило - да ли смо бомбардовани због Рачка, да и је у Рачку био масакр или је то била антитерористичка акција", додала је.

„Ја сам врло детаљно радила истраживања, бавила се локацијама у селу Рачку, тачно где је ко погинуо, у ком делу села, како је тај који је погинуо се звао, да ли је био припадник УЧК, или није, тако да мислим да смо успели да направимо једну целовиту причу, и да ће људи који буду погледали филм у ствари, на неки начин схватити, шта се тог дана дешавало и како је уопште могло да дође до тога да једна, како то кажу припадници полиције - сјајна антитерористичка операција на крају буде представљена као масакр цивила", испричала је Зарићева. 

Филм доноси и, до сада, никада у целости емитован архивски снимак америчке агенције АП, који је настао у Рачку у јутарњим сатима тог 15. јануара.

У филму ће бити приказане и ексклузивне фотографије припадника Рачке УЧК јединице које демантују тезу да су у Рачку убијени, како се говорило, „недужни цивили".

Говоре и форензичари, као и адвокати који су учествовали у процесу суђења Слободану Милошевићу у Хашком Трибуналу.
 
Рачак је био прва тачка оптужнице, једини догађај за који се теретио бивши председник Југославије, а који се догодио пре почетка бомбардовања 1999. године. Крајњи епилог суђења у Хагу је да за Рачак нико није осуђен. Слободан Милошевић је преминуо, судија је у процесу против Шаиновића, Милутиновића и осталих одустао од Рачка.

„Форензика у Хагу је показала да масакра није било. Сви који су страдали у Рачку су страдали од стрелене повреде, у току саме пуцњаве, није било прислона, као што је тврдио Вокер, значи, сем у једном случају. У 40 случајева, сви који су настрадали су приликом пуцњаве са даљине", рекла је. 

„На крају нам остаје да послушамо људе који су били тамо тога дана,м да послушамо људе који су радили форензику, који су радили у процесу суђења и процесу одбране, када су у питању процеси у Хагу, и да на крају, ја бих рекла, донесемо свој, сопствени суд, шта се тога дана у Рачку дешавало и како је уопте могло да дође до тога да Рачак на неки начин постане синоним Срба као злочинаца2, изјавила је Слађана Зарић.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи