Читај ми!

Уочи италијанске премијере, филм „Мрак“ погледали новинари у Риму и Милану

Филм „Мрак“, редитеља Душана Милића, након што је већ представљен на неколико светских фестивала, имаће овог месеца и своју италијанску премијеру. Пре тога прилику да га виде имали су новинари у Милану и Риму.

У кући окруженој густом шумом, на Косову које је напустила већина породица након погрома 2004. године, и даље живи девојчица Милица са мајком и дедом који не жели да напусти огњиште све док не пронађе сина и зета који су нестали.

Када падне ноћ, све постаје теже и из мрака вребају непријатељи у виду исконских страхова, на моменте умишљених, но у сваком случају реалних за људе који су остали на том подручју које чува Кфор.  То је радња филма Мрак, редитеља Душана Милића, који је представљен италијанским новинарима.

„Ја сам хтео да обрадим тај један моменат који нам се десио у недавној прошлости, а то је тај погром који се десио 2004. у марту. Пошто сам истраживајући по Косову сазнао од њих да је највећи страх међу њима био од погрома који се десио 17. и 18. марта па до Ускрса који је те године био негде између 10. и 15. априла, колико се сећам. И то је оно што је мене занимало, баш у тим кризним моментима, тим неким граничним ситуацијама, како се људи понашају и шта се њима дешава у главама и зато је мени била читава та прича најинтересантнија баш са те тачке гледишта да прикажем да се тај непријатељ који фактички јесте стваран никада се не види у филму“, наводи редитељ Душан Милић.

Звук у овом филму игра веома значајну улогу. Атмосфера је напета управо захваљујући емоцијама које се виде како на лицима актера, тако и код самих гледалаца који, баш захваљујући звучним ефектима, имају утисак да су унутар платна.

Ово је истинита прича у којој главну улогу игра девојчица Милица која је у једном писму описала своје стање, као и стање њених другара на Косову.

„Мени је било најбитније да прикажем ту причу из њене перспективе, зато што деца највише пате у свим ратовима. Мене је потресло то писмо, зато што је у том писму писало: 'Да видите како живе деца на Косову'. То је била суштина. Одрасли су започели ратове, али деца су нешто што остаје иза нас, посебно та деца која у том тренутку имају десет, једанаест година“, додаје Милић.

У филму Мрак глуме Славко Штимац, Даница Чурчић и мала Миона Илов, девојчица из Прокупља, која је својим изврсним талентом, пренела гледаоцима страшну драму која се одвија како у њеном животу, тако и у животу њене породице.

„Ја сам имао Славка, имао сам Даницу, имао сам Николу, имао сам одличне италијанске глумце, али нисам знао да ли имам филм док нисам видео шта ће та мала девојчица да уради. Како смо почели да радимо ја сам видео да се она сналази феноменално, да има ту неку невероватну харизму у свом лицу, која преноси невиђено, она је трансмитер емоција практично“, истиче редитељ.

Филм Мрак је добитник награде публике на филмском фестивалу у Трсту, а у Италији почиње са приказивањем 20. априла.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи