Читај ми!

„Белфаст“ Кенета Бране, елегична аутобиографска прича о одрастању

На предстојећем 50. Фесту, публика ће моћи да погледа пет филмова који су номиновани за награду Оскар. Међу њима је и филм „Белфаст“, који је номинован у категорији за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, споредну мушку и споредну женску улогу.

Белфаст је филм настао директно из искуства Кенета Бране. Плавокоси деветогодишњак корача ка зрелости кроз свет који се изненада окренуо наглавачке. Његова сигурна заједница испуњена је љубављу, али све што је знао о животу мења се из основа. Ипак, радост, смех, музика и магија филма остају заувек.

„То је тај дух, и виталност, и хумор за које мислим да афирмишу живот. Надам се да ће људи осетити радост, али понекад и тугу због онога што се догађало у том граду. Због оваквих прича осећамо да нисмо сами, док гледамо одсјаје живота других људи“, каже Брана.

Невероватна топлина и нежност у самој су сржи ове елегичне, аутобиографске приче о Белфасту и Бранином одрастању – кочоперно написан, дивно одглумљен и сниман у сјајном монохроматском тону уз музику Вана Морисона, овај филм јесте сентименталан и да, не подлеже политичком бесу и очају који се сматра примереним за драме које говоре о Северној Ирској тога времена.

Али у њему је толико емоционалне великодушности и духовитости да је сасвим довољно једно питање – да ли је, и када је, прави тренутак да се напусти Белфаст?

Година је 1969. и Џејми Дорнан игра човека из северног Белфаста, лаконогог шармера са женом и два сина, али и родитељима у заносном тумачењу Џуди Денч и Кирана Хајндса.

А онда насиље експлодира – спаљене куће и барикаде, силеџије и револуционари – а онда и идеја о емиграцији у далеке, непознате универзуме. Филм се са лакоћом креће од куће, преко улице до школе и паба, па је најснажнији баш у тренуцима када се ништа нарочито трагично не дешава.

Љубавна писма из прошлости увек носе печат илузије, а ипак је ово једна заводљива прича о онима који су остали, који су отишли и који су нестали, настала из маште Кенета Бране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи