Читај ми!

Занимљиве пројекције на ДОК-у и Зимском биоскопу Фестивала музичког филма

До краја недеље љубитељи седме уметности имаће прилику да испрате програм два филмска фестивала. Синоћ су отворени Фестивал документарног филма ДОК и Зимски биоскоп Фестивала музичког филма.

У кадру документариста, чији филмови су део ДОК-а, најинтригантније теме данашњице. Од деветнаест остварења на програму, 8 филмова чине такмичарску селекцију по којој се фестивал издваја. Реч је о селекцији дебитантских дугометражних документарцима, а победник у тој категорији на ИДФА фестивалу, филм „Куда смо кренули" Руслана Федотова отворио је 4. ДОК.

„С друге стране на овогодишњем фестивалу публика ће имати прилику да се сусретне са два филма доајена да не кажем ветерана документарног филма а то је Мирослав Бата Петровић и нажалост недавно преминули професор Андрија Димитријевић и Милан Белегишанин доајен војвођанске и српске кинематографије са својим филмом "Заоставшина мајстора" о легендарном директору фотографије југословенског филма Бранку Иватовићу",рекао је Игор Тохољ, уметнички директор фестивала документарног филма. 6:41

А на само десетак минута лаганог хода од Комбанк дворане у току је и ревија филмова Зимског биоскопа Фестивала музичког филма у Коларчевој задужбини.

Након две године пандемије, Фестивал музичког филма враћа се на културну мапу у другачијем термину. Први пут је организован Зимски биоскоп инспирисан називом некадашњег филмског програма РТС-а. Иако је основна тема остварења музика, говоре и о љубави, мржњи, слави, а посебно о одрастању.

Coming of age  је најзаступљенији жанр на програму од седам дугометражних, четири кратка и једног документарног филма.

„Реч је о документарцу о чувеној ливерпулској четворци, о Битлсима који се зове "Вришти и дери" се односно третира прву турнеју Битлса за коју се каже да је променила Америку.Ови музички филмови ни не могу да се гледају да будеш скроз миран увек видиш да неко испред тебе ако ништа друго бар раменима се креће, дефинитивно ово јесте не само одлазак у биоскоп већ и излазак", истакла је Валентина Мацура, Фестивал музичког филма.

Неодољив спој песама и покретних слика током приказивања музичког филма ствара посебну атмосферу, која публику уме и да подигне на ноге. Пројекције документараца и музичких филмова трајаће до 20. фебруара када се затварају оба фестивала.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи