Читај ми!

Тихана Лазовић: „Подручје без сигнала“ је прича о поштеним људима које је систем изневерио

Још само два дана остало је до почетка емитовања серије „Подручје без сигнала“. У питању је необична прича о обичним људима који се боре за своје право на рад и достојанствен живот. Сценарио је настао према истоименом роману Роберта Перишића, за који многи кажу да је најбољи хрватски роман новог доба, а режију потписује Далибор Матанић, познат по хит серији „Новине“.

Мини-серија има шест епизода и свака носи име по једном од шест главних јунака. Међу њима је и Липша, млада бунтовна конобарица коју сјајно тумачи хрватска глумица Тихана Лазовић.

О томе како је реаговала на позив да кроз улогу оживи један од својих омиљених књижевних ликова, Тихана каже: „Књигу Подручје без сигнала сам читала и пре него што сам знала да ћемо снимати серију и напросто ме је ‘одувала’. Када су ме продуценткиња и редитељ позвали да играм Липшу, била сам пресрећна, али ме је наравно ухватила и паника јер је мени то један од најбољих хрватских романа, а Липша је постала један од омиљених књижевних ликова у Хрватској. Имала сам трему, али чим је кренуло снимање, опустила сам се и уживала.“

Са редитељем Далибором Матанићем ради дуго и познају се толико добро да верује да би са њим могла да снима затворених очију и без речи.

„Са Далибором бих могла да снимим и рекламу за хулахопке и да то буде добро. Срећна сам и што је искористио чињеницу да сам још од детињства везана за музику и дао ми да у овој серији и запевам“, каже уз осмех глумица.

О томе како види Липшу, Тихана прича: „Ја некако на своје ликове гледам као на своје пријатељице или сестре. Она је неустрашива, храбра, неко ко се увек лако дочека на ноге. Липша је супер жена са којом бих се ја радо дружила и пила кафу.“

Подручје без сигнала реализовано је у копродукцији Хрватске, Словеније и Србије. Серија се снимала чак десет месеци, због различитих локација и тешкоћа изазваних пандемијом.

Тихана је имала срећу да снима у Хрватској, али и да путује на снимања у Тунис и Хелсинки.

Ова изванредна драмска серија добила је награду за најбољу серију на респектабилном
међународном фестивалу "Series Mania" у Лилу 2021. године као и награду публике на
фестивалу "Seriencamp" у Минхену.

Међународни успех Тихана тумачи тиме што се ради о универзалној теми: „Ово је посвета радничкој класи, прича о капитализму који гуши и угњетава малог радника и мислим да је свет то препознао.“

Ипак, посебно је узбуђена због српске премијере у суботу: „Без обзира на то што је препозната у свету, мислим да ће серија посебно добро ‘лећи’ овде у региону. Срећна сам што ће се гледати у Србији, јер сви смо ми одрасли слично – свима нам је неко из породице – отац, мајка, стриц или тетка – радио у некој фабрици, тако да је то прича која нас обележава, хтели ми то или не. Снага серије је у томе што је ово прича о добрим и честитим људима које је систем изневерио. То су некада тужне, а некада срећне судбине, али су дефинитивно увек дирљиве. Мислим да је јако тешко погледати серију и остати имун“, закључује глумица.

Серију Подручје без сигнала пратимо од 19. фебруара, суботом и недељом на РТС1. Уз Тихану, у главним улогама гледамо Ренеа Биторајца, Јовану Стојиљковић, Крешимира Микића, Горана Богдана, Изудина Бајровића, Славка Штимца...

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи