Читај ми!

Скакање у хладну Тису, из хеликоптера, запаљених зграда - Мирјана и Ана су обичне девојке необичног посла

Њихове сцене и оружје смо виђали у српским домаћим серијама и филмовима. Њих до сада нисмо - Мирјана и Ана су једне од ретких жена у Србији које се баве оружарством и каскадерством.

Оне су обичне девојке, са необичним пословима. Одговорне су за оружје и опасне сцене у серијама попут Јужног ветра, Државног службеника, Црне свадбе и других. Мирјана је каскадерка - скакала је са мостова, из хеликоптера, запаљених зграда.За њу немогуће сцене не постоје.

„Издвојила бих најизазовнију сцену - скок са моста у Тису. Мост је био око двадесетак метара, то је било за серију Kљун. То је било најизазовније јер се сцена снимала ноћу, то је био новембар и било је потребно понављати сцену. Тиса је носила јако пуно материјала, дебла, читаво дрвеће, и поприлично се није видело где се скаче", рекла је Мирјана Рвовић.

Ана је оружарка - задужена за бригу и руковање оружјем. У посао је ушла случајно, а остала непланирано дуго. Она је човек из сенке, одговорна да се опасне сцене са оружјем сниме безбедно.

„Ја сам везујућа спона, координатор између сектора оружја, униформе, и специјалних возила и људства. Моје задужење је да безбедно и по правилима и прописима доставим филмско оружје на сет, и бринем о његовој безбедности", прича оружарка Ана Симоновић.

Биле су део домаћих серија чије радње осликавају тешке тренутке с друге стране закона, а што подразумева управо употребу оружја и ризичне сцене - па у послу не сме бити пропуста.

„Ми кад дођемо на сет стварно се понашамо попут швајцарског сата. Све што има везе са оружјем мора да буде конкретно прецизно и јасно. Немамо неких екцеса као што су се дешавале у свету па је дошло до трагичних последица", додала је Ана.

„Увек имамо обезбеђење са нама, или хитну службу у случају било чега, наравно сви имамо лекарска уверења, све потребне сертификате за бављење тим послом", објаснила је Мирјана.

Посао олакшавају глумцима који никада нису руковали пиштољем, или страхују од снимања ризичних сцена. Иви Вуковић у серији Kљун помогле су да разбије страх од висине.

„Нисам имала додирних тачака са тим - тако да су ме убедили да је могуће и били супер подршка, иначе не бих могла ништа да урадим", каже глумица Ивана Вуковић.

А иза њих две стоји инструктор - коме је на првом месту важна безбедност и да се оне осећају сигурно на снимању.

„Кад им кажемо нешто слободно уради, оне нам верују и слободније су. Јер тај грч страха, прави много прави проблема у извођењу сваке вежбе", рекао је инструктор Владица Симоновић.

Из године у годину повећава се број филмских пројеката који се реализују у Србији, у чему Мирјана и Ана виде шансу за промоцију свог потенцијала. За сада, њих две су једне од ретких жена у Србији које се баве оружарством и каскадерством, а у иностранству је више жена у овој професији.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи