Читај ми!

Неуморни ловац на снове - Крека је београдски победник, а скицу црта већ при првом сусрету

ФЕСТ га је прогласио „београдским победником" за изузетан допринос филмској уметности и прошле године приказао документарац Слободана Иветића „Kрека ловац на снове" снимљен у продукцији Центар филма.

Неуморни неимар филмских снова који је градио Венецију из 15. века, недавно је на отварању Недеље иранског филма у Београду, представио дело Мухамед божји посланик, за чије потребе је изградио реплике читавих градова - Меке и Медине из 6. и 7. века.

„Ова сценографија која је остала, је можда највећа сценографија коју сам радио у каријери и драго ми је да је остала под заштитом државе Ирана и да се она чува, пази, одржава и служи као туристичка атракција", рекао је Миљен Kљаковић Kрека.

Шта мислите о коришћењу савремене технологије CGI која надомешћује класичну филмску сценографију, колико она угрожава посао сценографа?

-Ја сам од оних сценографа који воли да гради, да прави реалне декоре да не комбинујем са CGI-јем, јер сам у страху да у тој постпродукцији се не направи нека грешка, и да мој декор не изгледа уверљиво добро и да илузија филма падне у воду такорећи.

За перфекционисту који ствара од нуле, познати амерички сценариста, редитељ и продуцент Брајан Хелгеланд је рекао: „Док је Kреке биће и великих филмова".

За Џонија Депа, он је „један од најбољих и најчуднијих људи које је упознао".

Оскаровац Бери Левинсон издваја га као сценографа који „скицу почне да црта већ током провог сусрета".

-То је тачно. Моја кореспонденција са људима и разговор са људима је на бази скице и цртежа. Ја сад са вама причам, ја бих све ово што причам са вама пре могао да нацртам него да испричам.

Најновија филмска прича коју је материјализаовао је Левинсонова биографска драма о Аушвицу Преживели, премијерно приказана на фестивалу у Торонту.

Неуморни Миљен Kљаковић Kрека наставља да лови своје снове.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи