Читај ми!

Филм „Добар шеф“ побрао главна признања на долели награда „Гоја“

Филм Фернанда Леона де Араноа, „Добар шеф“, који је номинован и за Оскара у категорији најбољи међународни играни филм, достигао је рекордних 20 номинација на додели награда „Гоја“, Шпанске академије уметности, и освојио главна признања на 36. додели одржаној 12. фебруара у Валенсији.

Додела овогодишњих филмских признања у Шпанији, потврдила је доминацију Фернанда Леона и Хавијера Бардема, који сада у свом поседу имају по седам „Гоја“. Мрачна комедија Добар шеф Фернанда Леона де Араноа била је главни победник 36. церемоније доделе „Гоја“ награда у "Palau de les Arts Reina Sofía" у Валенсији.

Добар шеф је проглашен за најбољи филм, а његова звезда, Хавијер Бардем, проглашен је за најбољег глумца. Филм, који је имао на церемонији рекордних 20 номинација, освојио је укупно шест трофеја, укључујући најбољу режију, оригинални сценарио, музику и монтажу.

Годишња награда Шпанске академије филмске уметности и наука „Гоја“ (Premios Anuales de la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España "Goya"), додељује се од 1987. године, а добитницима се уручује мала биста Франсиска Гоје.

Бланка Портиљо победила је за Оскара номиновану, Пенелопе Круз, захваљујући снажној и уверљивој улози Маикабел Ласа, удовице бившег гувернера Баскије, Хуана Марија Јаурегија, која је 2011. године пристала да упозна једног од његових убица, припадника терористичке организације ЕТА. Њен опроштај, и начин како је портретисала Маикабел, дубоко су дирнули шпанску публику и критику.

Један од врхунаца церемоније доделе награда „Гоја“, била је новоустановљено признање Међународни „Гоја“, које је припало Кејт Бланчет, а уручили су јој га Пенелопе Круз и Педро Алмодовар, које је добитница назвала „легендарним паром“. Такође је одала признање шпанској кинематографији што је снимала филмове упркос годинама пандемије.

 

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи