Читај ми!

Владимир Банић на путу око света, приче са „Фантастичне планете“

Пут око света за 200 дана, у неколико етапа. Радио-телевизија Србије и продукција „Соул филмс“ почињу снимање серијала „Фантастична планета“, неколико 50-минутних емисија које ће нас упознати са занимљивим људима и пределима на скоро свим меридијанима и паралелама. Наш путописац је Владимир Банић, који на пут полази 1. фебруара 2022. године, из Љубљане ка југу Африке.

„Кофери и ранчеви су спаковани, остало је да се обележе хард-дискови од пет терабајта, који ће да бележе све снимке. Најважније је да је око 90 одсто плана снимања већ урађено. Већ сада имамо готово комплетну слику где ће се путовати и снимати 21 епизода серијала. Око 50 минута ће трајати свака епизода и ја сам захвалан менаџменту РТС-а и мојој матичној редакцији Информативног програма, што су се упустили у овај амбициозни пројекат. Серијал би требало да почне са емитовањем почетком септембра 2022. године", истакао је Владимир Банић у Скајп укључењу у Јутарњи програм РТС-а.

Прва етапа су Кенија, Руанда и Јужноафричка Република, шта ће се снимати на овом првом путовању?

– Да сада не откривамо све, али приче којима ћемо се бавити су потпуно другачије о оних којима сам се бавио у Информативном програму. Ове приче и теме су монументалне, у Јужну Африку идем да радим приче о љубави која је била дуго забрањена због апартхејда између црнаца и белаца. Све те теме су врло важне и за наш живот у Србији, пре свега што могу да понуде различита решења. Људи који буду гледали емисије моћи ће да тројако уживају, поред путописа, у људским судбинама. Поред те слике моћи ће да наслуте како су неке ситуације решене у другим земљама. Директори фотографије су Марко Ковачевић и Борислав Ристовић. Монтажу ради Давор Босанкић, професор на Факултету савремених уметности.
Свака епизода се бави једном темом у три земље.

Познајемо те као репортера без граница, који у року од 24 часа замени драму Авганистана са Новаковим тријумфом у Ролан Гаросу. Који на почетку пандемије извештава из Јапана о крузеру "Дајмонд принцес", на коме су у карантину били заражени од короне, а онда преко Француске, Италије, Турске и Грчке, па до Израела, у року од неколико дана, извештава о жариштима короне, али и сукобима на границама и линијама раздвајања. Да ли је ово неки заокрет у твојој каријери, да ли правиш одступницу од дневноинформативног програма?

– Сигурно да јесте, јер када одеш на такво место, гледаоцима дајеш информације, податке, чињенице, које си прикупио. Овде на путовању серијала „Фантастична планета", пре ћу да будем незналица у разговору са саговорницима, иако се детаљно припремам за сваку тему и разговор.

Истиче да је договорено да средином септембра буде емитовано 20 епизода, као и једна специјална новогодишња епизода за клинце, које бисмо изненадили дестинацијама у које се не одлази тако често и не отварају се врата свим телевизијама.

После југа Африке иде се на крајњи север, Норвешка, Финска, Фарска острва, па Израел, Јордан, Исланд, април ћемо провести у САД. Затим путујемо у Камбоџу, Вијетнам и даље према Јапану. У августу и септембру снимали бисмо по Европи.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи