Читај ми!

Воја Нановић, сценариста који је дела Боре Станковића претворио у покретне слике

Подједнако узбудљива као серија „Нечиста крв“, коју сваког викенда прате милиони гледалаца, јесте и прича о њеном сценарију екранизованом после пола века, али и прича о животу сценаристе, Војислава Нановића.

По сценарију који је средином прошлог века написао Војислав Нановић снимљена је серија Нечиста крв. За серију су чули многи, али за Војислава Нановића мало ко, чак и у улици која носи његово име.

Био је и редитељ и новинар, а неки га сматрају и једним од најбољих сценариста у бившој Југославији. Снимио је први српски дугометражни филм Бесмтрна младост. Скоро све његове филмове монтирала је његова жена, Миланка Нановић.

Иако је био члан тада владајуће партије, у својим делима је критиковао власт. Уметност му је била на првом месту, тврди његова унука.

„Он се никад тог наслеђа иако је био у партији која је раскидала с тим, није прекинуо. Славио је и славу, и Божић, и Васкрс. Занимњив је податак да је 1948. на снимању Бесмртне младости рекао екипи: 'Немојте да скидате шминку, идемо да славимо, ипак је Нова година'. А био је 13. јануар, Српска нова година, што је било незамисливо за тај период“, наглашава Јована Станојловић, унука Војислава Нановића.

Мало је познато, али у породици Нановић кружи непотврђена прича да је тада једног од водећих људи у држави, Александра Ранковића, гађао пикслом док су разговарали о филму и да је, између осталог, зато морао да напусти Београд.

„Иако је био међу првима у Комунистичкој партији, он је пре свега био уметник, и њему је то било на првом месту. Тако да је неминовно дошло до тог сукоба, који је кулминирао, ето, тим његовим одласком у Америку 1963. године, где је радио за Еј-Би-Си продукцију, основао своју продукцију, радио као монтажер и разне друге послове“, додаје Јована Станојловић.

Тамо је и написао сценарио за Нечисту крв. Пола века касније, показало се да труд није био узалудан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи