Читај ми!

Серија „Нечиста крв“ – место сусрета Бориних ликова и дертова

Стигли смо до пете епизоде, од укупно десет, серије „Нечиста крв“ о три генерације једне врањанске породице, у режији Милутина Петровића и Горана Станковића.

Свет који је Бора Станковић описао и створио вешто бираним речима, серија Нечиста крв сада приближава језиком покретних слика.

Пресудан значај у том подухвату имао је сценарио Војислава Нановића, који је разуме и Станковићев и филмски језик, те ствара оригиналну адаптацију, која укршта најупечатљивије ликове из различитих књижевних дела.

Они су оживели и на малим екранима, педесет година после настанка сценарија.

„Борина књижевност је писана само речима и имала је свој циљ да постоји само кроз те речи. Војин сценарио, такође, постоји само у речима али је његова интенција и идеја била да то буде нешто што ће бити слике. Онда смо дошли ми и од тих речи направили резове, претапања“, каже Милутин Петровић, редитељ.

Митке из Коштане 

Да серија не прати радњу романа и приповедака Боре Станковића, показује и Митке, лик из драме Коштана, чији су породични односи у серији измењени, али је суштина карактера остала иста.

Чувена је његова „жал за младост“ које се он у драми само присећа, а у серији имамо прилику да видимо како је живи.

„Послужићу се једним цитатом Боре Станковића из једне његове приче, зове се У виноградима, када циганка гледа у длан Врањанцу и каже: душа ти је широка, срце црно, јадна она која се у тебе загледа, век ти шарен, пут далек незнан и таман, ако преживиш. Мислим да је то нешто што мој лик најбоље описује“, наводи глумац Вучић Перовић.

У РТС клубу до 15. јануара изложени су и костими из серије Нечиста крв. Објављена је и књига Војислава Нановића по којој је серија настала.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи