Читај ми!

Кинотека - Фестивал аналогног експерименталног филма

У Музеју Југословенске кинотеке је 3. "Киноскоп", Фестивал аналогног експерименталног филма који слави седму уметност у изворном облику. Редитељи из целог света приказаће укупно 47 филмова снимљених на филмској траци.

Било да је реч о 8, 16 или 35 милиметара, снимање филмова на траци данас је права реткост. Што због цене материјала, што због чињенице да се трака може наручити само из иностранства, мало је домаћих редитеља који се одлучују на снимање које захтева изузетну прецизност и економичност. Ипак, због тога што је подложна различитим фото-хемијским процесима и другим манипулацијама, трака нуди безграничне креативне могућности.

"У нашој земљи то је поприлична егзотика, ја сам био део једне филмске лабораторије која је форсирала то једно време, односно хтела поново да уведе ту естетику киноклубашку у овдашње клубове, а данас углавном је присутна у облику прављења видео-спотова за музичаре, мислим да је доста популарна у тим круговима има пар спотова који су баш у последње време снимљени на траци", рекао је Марко Милићевић, организатор Фестивала.

Посебна пажња Фестивала усмерена је на рад редитеља иранског порекла Рузбеха Рашидија. По његовом искуству, заједница светских аутора који снимају аналогне филмове је мала, а мало је и фондова који финансирају такве пројекте. Најчешће настају из чисте љубави.

"Аналогни формат је важан део не само историје експерименталног филма већ филма уопште. Од њега се почело, мада је током година запостављен појавом дигиталног формата. Данашњи филмски аутори користе траку да креирају поетичне филмове којима естетика даје посебну вредност. Фестивали тог типа имају важан културолошки значај јер дају прилику ауторима попут мене да се упознају и прикажу свој рад", истакао је редитељ Рузбех Рашиди.

Неки од проблема са којима се аутори који снимају на траци суочавају јесу недостатак филмских лабораторија за припрему таквих остварења и немогућност пројектовања у изворном облику, јер већина фестивала тражи филмове у дигиталном формату. У Музеју Југословенске кинотеке, филмови на траци приказују се на пројекторима из 1956. године.

"Имамо такозвано шнирање траке где морамо да водимо рачуна да пажљиво провучемо траку кроз пројектор да се трака не оштети, да се не претегне и да се све то уради како би требало да би трака имала што дужи век трајања и да би пројекција била успешно реализована", рекао је кинооператер Никола Шобић.

Фестивал аналогног експерименталног филма завршава се 12. децембра 2021. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи