Читај ми!

Икићева „Оаза“ на листама 25 фаворита за оскаровску номинацију по избору престижних гласила

Целовечерњи играни филм Ивана Икића, „Оаза“, овогодишњи је кандидат Србије у трци за Оскара, односно, прво за номинацију за ту награду у категорији Међународног дугометражног филма (та се категорија раније звала Најбољи филм са неенглеског говорног подруучја. Тим поводом, недавно су три референтна, цењена и престижна филмска и еснафска гласила то Икићево остварење уврстила међу 25 фаворита за номинацију и победу. У питању су избору објављени у следећим гласилима: Variety, The Hollywood Reporter и The Wrap.

Настанак и овог запаженог остварења помогао је и подржао Филмски центар Србије. Филм Оаза је  премијерно приказан, а онда и награђен на 77. Венецијанском филмском фестивалу: Икићевом остварењу је, као најбољем европском филму у селекцији „Дани аутора", припала престижна Награда "Europa Cinemas Venice Label".

Након тога Оаза је приказивана и/или награђивана на фестивалима широм планете – у Котбусу, Загребу, Скопљу, кинеском граду Пињао, Софији, Ел Гуни (у Египту), Монтреалу, Бергену, Солуни, Минску, Севиљи, Талину...

Прича овог Икићевог филма смештена је у Дом за децу и младе са посебним потребама, а врти се око љубавног троугла између две девојке и једног младића. Поред сценариста и редитеља Ивана Икића (познатог по дебитантском филму Варвари из 2014. године), на настанку Оазе су радили: монтажер филма Драган вон Петровић, директор фотографије Милош Јаћимовић, сценограф Драгана Баћовић, костимограф Милица Коларић, сниматељ звука Александар Перовић...

У филму глуме дебитанти Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков. Улоге васпитача поверене су Маруши Мејер и Горану Богдану.

У питању је копродукција Србије, Холандије, Словеније, БиХ и Француске. Продуценти филма су "Sense Production" из Београда (Марија Стојановић и Милан Стојановић), а копродуценти "Kepler Film" из Амстердама, "Tramal Films" из Љубљане, SCCA Pro.ba из Сарајева и "Les Flms D'Antoine" из Париза.

Пројекат су подржали Филмски центар Србије, Холандски филмски фонд, Словеначки филмски центар и Европска комисија кроз програм Креативна Европа (потпрограм МЕДИА) и паневропски копродукциони фонд "Eurimages".

Филм траје 123 минута, а овдашњи дистрибутер је кућа FAME Solutions.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи