Читај ми!

„Срећна Нова, Јиву“ други домаћи филм у селекцији „Седам величанствених“

Српском премијером „Срећна Нова, Јиву“ редитеља Младена Ковачевића отворен је 17. Фестивал европског дугометражног документарног филма „Седам величанствених“.

Нови део јединствене антологије врхунских остварења модерног европског документарног филма „Седам величанствених“, још једном је представио задивљујуће призоре увек изненађујућег живота ухваћене камерама документариста широм планете.

Све филмове фестивала „Седам величанствених“ спаја надахнуто и посвећено причање о оном што нам је свима заиста драгоцено.

Фестивал је отворила дивна поетска прича Срећна Нова, Јиву, која нас води у Кину и позива нас да заборавимо масовну производњу, тоне робе и приче о заради и откријемо драгоцене људске снове.

Ово је прича о свакодневици кинеских радника, између комунистичке традиције и новоустановљеног кинеског сна о успеху, који нас води у Јиву, град са 600 фабрика божићних и новогодишњих украса, у којима се Божић и Нова година производе за цео свет. Иако премиса филма звучи сензационално, ово је заправо интиман филм у коме нема куриозитета, стереотипа или спектакла.

„Божић и Нова година су наши највећи празници. То су интимни породични празници и та сентименталност и емотивност која иде уз ове празнике помаже нам да и ове фабрике видимо као интимне просторе и то је заправо овај филм“, објашњава Младен Ковачевић, редитељ остварења.

Филм Срећна Нова, Јиву своју светску премијеру имао је 2020. године, на Међународном филмском фестивалу у Ротердаму. Исте године, награђен је Срцем Сарајева за најбољи документарни филм 26. „Сарајево филм фестивала“.

У сјајној историји фестивала „Седам величанствених“, ово је тек други домаћи филм који се нашао у селекцији.

Биоскопска дистрибуција филма Срећна нова, Јиву очекује се од средине октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи