Читај ми!

Гошћа „Слободне зоне“ редитељка филма „У славу краљици“

Татија Шкиртладзе, редитељка филма о совјетским иконама шаха и женске еманципације „У славу краљици“, 8. новембра биће гошћа Фестивала „Слободна зона“ у Београду, а наредних дана ће посетити и Нови Сад и Ниш.

Филм У славу краљици биће приказан на фестивалу „Слободна зона“ у оквиру програма „Женска линија“ 8. новембра у дворани Културног центра Београда. После пројекције филма биће одржан разговор са ауторком.

Редитељка филма Татија Шкиртладзе рођена је 1976. године у Тбилисију у Грузији, а живи и ради у Бечу. Дипломирала је на Универзитету примењених уметности у Бечу, а мастер студије завршила је на Универзитету уметности у Холандији. Татија ради у различитим медијима, као и на креирању различитих уметничких пројеката. Предаје видео-уметност на Универзитету примењених уметности у Бечу. Суоснивачица је бироа за културну импликацију – СуK.

Током Хладног рата, четири легендарне шахисткиње из Грузије доносе револуцију у женском шаху широм целе планете и постају совјетске иконе женске еманципације. Филм Татије Шкиртладзе и Ане Хазарадзе У славу краљици открива њихове испреплетане биографије и приказује редак увид у садашњи живот шаховских звезда Ноне Гаприндашвили, Нане Александрије, Маје Чибурданидзе и Нане Јоселиани, као и хронику њиховог трајног наслеђа.

Пратећи програми „Слободне зоне“

Ове године фестивал ће ауторе угостити уживо, али и онлајн. Поред мастеркласа који се одржавају преко Zoom платформе, говорни програм „Kомпас Слободне зоне“ који се, већ осам година, састоји од филмских пројекција и отворених дискусија коју покрећу филмови, има своје уживо издање.

Након завршетка пројекција, у биоскопској сали дворане Kултурног центра Београда публици се придружују многобројни културни радници, филозофи, културолози и друштвени аналитичари како би, заједно дискутовали о одређеним појавама у друштву и актуелном тренутуку, сагледали могућа решења, аргументовали сукобљене ставове и покренули иницијативу за активно учешће у свим сферама друштвеног живота.

„Kомпас“ ове године отвара актуелне теме – пораст корупције; говориће се о расту и новом притајеном језику деснице; о нестанку наших шума и шта је остало од Титове заоставштине.

Уредницима овогодишњег „Kомпаса“, Ивану Миленковићу и Рајку Петровићу, се придружио и социолог Владимир Симовић који ће са својим гостима представити Декларацију о регионалној солидарности, као онлајн панел дискусију у уторак, 10. новембра, на друштвеним мрежама, сајту и Јутјуб каналу фестивала.

„Слободна зона" на платформи Кино кауч

Фестивал „Слободна зона“ осим у биоскопским дворанама ове године има и своје онлајн издање. Нова платформа KinoKauch део је овогодишњег фестивала, а хитови европске и светске кинематографије са титловима на српском сада су на један клик до публике.

Организатори нуде и кратак водич кроз гледање филмова из вашег дома. Цена филма је 2.99 долара (што је око 300 динара и у рангу је са просечном фестивалском ценом биоскопске карте) и плаћа се платним картицама. Филм је доступан 24 часа од тренутка изнајмљивања и може да се гледа са паузама.

Потребна је једино добра интернет конекција. Филмови Nick Cave – Idiot Prayer, Копач, О једној младости, Никад, ретко, понекад, увек, Поноћни путник и Ово је наша земља, могу се гледати само у биоскопским салама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи