У „Олујама“ прошлости - како је Јово Максић ушао у лик Косте Говоруше

Трауме је готово немогуће потиснути, прошлост заборавити, а судбину ослободити окова која су на њу ставила нека тешка, прошла времена. Причу, многима добро познату, кроз нову домаћу серију „Кости“ испричаће Јово Максић у улози избеглице из Крајине, Косте Говоруше.

Самозатајан, оптерећен и заробљен у прошлости - такав је Коста. Животне, али и стварне „Олује" потпуно су га отуђиле од разореног и корумпираног друштва којим је окружен. 

Сценариста серије, Никола Пејаковић, открива како је управо ова страшна трагедија која је пре 25 година задесила српски народ била кичма приче и стуб око кога се плете психолошки портрет главног јунака.

„Када доживиш нешто попут ‘Олује', никада више то не може да изветри из тебе, ти си означен и детерминисан тим догађајем. Све што главни јунак ради, све се може повезати са његовим траумама које је преживео у том погрому. Мислим да смо ми, и као народ и као кинематографија, у обавези да проговоримо о важним темама и догађајимо кроз наш, српски објектив", каже Пејаковић.

Јово Максић, пореклом из Босанског Грахова, током деведестих година на својој кожи је осетио оно што у „Костима" игра и што ће га довести до „тачке пуцања". 

Говоруша се, каже Максић, бори са „Олујама" - онима из прошлости, али и овима данас као и сваки обичан, „мали" човек.

„Људи се разликују по несрећи, свака несрећа је аутентична. Бори се како уме и зна, то су људи који на своја рамена примају и туђи терет, навикнути да трпе док леђа не попусте. Таквих људи је много око нас, они су неприметни, свој бол не показују, то су тихи хероји који никад не добију праву сатисфакцију, али је никад и не траже и не очекују", појашњава Максић.

О многим дечацима који су, као малолетници, возили у тој колони и избегли сигурну смрт, писало се много пута. Сада, додаје Пејаковић, једна таква прича добија и своју екранизацију.

„Јово је све то осетио на сопственој кожи и за њега је ово био велики изазов, а за нас велика срећа да имамо глумца који савршено познаје тематику и може да призове осећаје које је и сам имао. Ова трилогија за нас је животно важна, и било нам је драго да имамо Јову коме је та улога и појављивање у нашој серији било можда још важније и потребније. Наша серија га је стигла, као судбина", истиче Пејаковић.

Максић, који за серију „Месо" каже да му је била „љубав на први поглед", у другом делу бањалучке трилогије дао је најбољи део себе, те верује да ће јединствену емоцију и снажан израз препознати и публика.

Како ће се Коста Говоруша, којег је оживео Јово Максић, снаћи у олујама живота откриваћемо кроз епизоде серије „Кости", која ће премијерно бити емитована 21. новембра у 20 часова на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Ова серија је настала као копродукција Радио-телевизије Србије и „Босонога продукције" из Бањалуке.

Режију потписује Саша Хајдуковић, продукцију Бранкица Јанковић, а осим Јове Максића у главним улогама гледаћемо Љубишу Савановића, Драгана Мићановића, Александра Ђурицу, Бориса Исаковића, Милицу Јаневски, Николу Пејаковића, Николу Ракочевића, Дејана Аћимовића, Леу Секулић и Николину Фригановић.

недеља, 13. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи