Читај ми!

Икић о успеху „Оазе" на Мостри: Прошао сам кроз домове за особе са посебним потребама у потрази за главним протагонистима

Потресна прича „Оаза" Ивана Икића био је једини представник Србије у Венецији, а с популарне Мостре се враћа с наградом за најбољи европски филм у секцији „Дани аутора" коју додељује мрежа „Европа синемас".

Жири је у образложењу истакао да је „ово прелепо снимљен и веома поетичан филм, у којем редитељ своје глумце натуршчике третира с великом пажњом и поштовањем, а они му узвраћају изузетно снажном и природном изведбом".

филм Ивана Икића имаo je иначе светску премијеру на Венецијанском филмском фестивалу.

После премијере на  фестивалу у оквиру паралелног и независног програма „Дани аутора", прва критика српског филма Оаза, другог дугометражног играног остварења београдског редитеља Ивана Икића, изашла је из пера уреднице у РТС-у и филмске критичарке, Сандре Перовић. 

„Од свег срца честитамо редитељу и екипи, а посебно главним глумцима - девојкама и младићима из Дома за децу и младе Сремчица. Они су се већ учешћем у овом филму изборили за делић пажње коју заслужују, а надамо се да ће ова награда додатно бацити светло на њих. Због тога смо и правили овај филм. Надамо се да ће ускоро наши млади глумци моћи да путују на неки од фестивала и непосредно доживе реакције публике", поручују продуценти Милан и Марија Стојановић.

Икић је пре пута у Венецију рекао за Танјуг да ће његово остварење особе са посебним потребама учинити видљивијим у нашем друштву.

Икићево остварење је други српски филм који је током 2020. године имао премијеру на једном фестивалу А категорије, након што је Отац Срдана Голубовића у фебруару премијерно приказан у Берлину.

У филму главне улоге играју дебитанти Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков.

Улоге васпитача поверене су Маруши Мејер и Горану Богдану.

Икић наглашава да су Зенуни, Марковић и Новаков, млади људи, који су први пут у животу добили прилику да нешто раде.

„Прошао сам кроз домове за особе са посебним потребама у потрази за главним протагонистима филма. Успео сам да одаберем младе људе за које сам проценио да ће са успехом одиграти ликове у филму. Ниједног момента нисам имао идеју да играју сами себе. Њих троје су особе са посебним потребама, али смо прошли специјалну радионицу где су учили да глуме и на крају смо заједно успели да направимо филм", испричао је Икић.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи