Икићева „Оаза“ на Венецијанском фестивалу

Нови филм Ивана Икића имаће светску премијеру на Венецијанском филмском фестивалу, а у оквиру престижних „Дана аутора“. Како је „Отац“ Срдана Голубовића у фебруару приказан у Берлину, ово је други српски филм који ће током 2020. године имати своју премијеру на једном фестивалу А категорије. Оба ова филма подржао је Филмски центар Србије.

Редитељ Оазе Иван Икић истиче да ће, у веома конфузном времену, које се пред нама нашло, Венеција бити први фестивал који ће се физички одржати пред публиком и који треба светску кинематографију да пробуди из клиничке смрти настале услед пандемије.

„Када сам сазнао да ће филм бити уврштен у званични програм Дани аутора Венецијанског филмског фестивала, осетио сам велико растерећење, након свих ових месеци страшне неизвесности, да ли ће филм уопште бити приказан у блиској будућности. На крају, филм је пронашао свој пут брже од свих мојих стрепњи и надања“, рекао је Икић за сајт Филмског центра Србије.

„Пресрећни смо и почаствовани због чињенице да ће Оаза бити приказана у Данима аутора у Венецији. Они су веома рано показали интересовање за филм, само пар дана након што су га погледали. Иначе, мислим да филм треба приказивати тамо где га највише цене и где ће га најбоље 'угостити', макар то некад био и фестивал слабијег реномеа. Али када се програм као Дани аутора у Венецији тако бори за неки филм, онда то представља заиста посебну част и задовољство“, рекао је  продуцент Милан Стојановић.

Према његовим речима, то је нарочито важно у години у којој је већина фестивала отказана или одложена, а једна биоскопска пројекција представља догађај месеца.

„Веома смо задовољни што филм тако брзо долази пред интернационалну публику, а већ се радујемо и сусрету са домаћом у току јесени“, нагласио је Стојановић.

Оаза је копродукција Србије, Холандије, Словеније, БиХ и Француске. Продуценти филма су "Sense Production" из Београда (Марија Стојановић и Милан Стојановић), а копродуценти „Кеплер филм“ из Амстердама, „Трамал филмс“ из Љубљане, "SCCA Pro.ba" из Сарајева и "Les Films D'Antoine" из Париза.

Пројекат су подржали Филмски центар Србије, Холандски филмски фонд, Словеначки филмски центар и Европска комисија кроз програм Креативна Европа (потпрограм МЕДИА) и паневропски копродукциони фонд "Eurimages".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије