Још једна жртва нове „политичке коректности“ – сада су и хумористичке серије спорне

Џон Клиз, звезда Би-Би-Сијеве серије „Фолти тауерс“, оштро је критиковао одлуку британског сервиса за стирминг да уклони једну од епизода познатог ситкома коју је Радио Тајмс прошле године прогласио за најсмешнији.

Британска хумористичка серија из 1975. године, Фолти Тауерс, у којој Клиз тумачи главни лик власника хотела, Базила Фолтија, имала је само две сезоне, али је остала популарна до данас. Једна од најпознатијих епизода, Немци, уклоњена је са стриминг платформе УКТВ која је у власништву Би-Би-Сија.

У спорној епизоди Клизов лик збија шале на рачун Другог светског рата и имитира Хитлера пред групом гостију хотела из Немачке, непрестано понављајући реченицу „Немојте спомињати рат“.

Овим се и британски сервис придружио акцији нове „политичке коректности“ која је изненада постала актуелна после протеста које је изазвала насилна смрт Џорџа Флојда у Минесоти, што је већ искусио класик Прохујало са вихором.

„Једна од ствари коју сам научио у последњих 180 година је да људи имају различит смисао за хумор“, напомиње Клиз за Сандеј морнинг хералд. „Некима очигледно није јасно да, ако ставите негу глупост у уста лика кога желите да исмејете, то не значи да подржавате његове ставове, већ да се с њима спрдате“, додаје познати Монтипајтоновац.

Овај потез УКТВ-а су осудили бројни љубитељи серије на друштвеним мрежама, који мисле да је све ово отишло предалеко. Контроверзни британски политичар, Најџер Фараж, на свом налогу на Твитеру је написао да пуританци побеђују јер је систем слаб и да ће хумор бити мртав ако Би-Би-Си уклони серију.

Портпарол УКТВ-а је навео да епизода Немци садржи расистичке коментаре, те да су принуђени да је уклоне док још једном не размотре садржај. Иста епизода је била под будном контролом и 2013. године када је Би-Би-Си приликом репризирања серије избацио једну од реплика која је имала расни призвук.

Како преноси Гардијан, представник УКТВ-а није желео да потврди да је је ова одлука трајна и да не желе да коментаришу појединачне наслове.

Ових дана су са платформи за стриминг због начина на који су представљени људи црне боје коже, избачене и серија Little Britain, са Нетфликса, Би-Би-Си Иплејера и Брит бокса, уз напомену да су се „времена променила“ од када је серија први пут приказана. Ни серију Mighty Boosh и The League Of Gentlemen из истих разлога више није могуће гледати на Нетфликсовом сервису.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи