Дуго очекивани научнофантастични блокбастер „Инвазија“ стиже у биоскопе

Од славног руског редитеља и власника престижних награда „Ника“ и „Златни орао“, Фјодора Бондарчука, после само осам дана од московске премијере 9. јануара пред домаћу публику стиже дуго очекивани научнофантастични блокбастер „Инвазија“.

Високобуџетни наставак филма Сила привлачности, који је проглашен за најгледаније руско остварење из 2017. године, покорио је тамошње биоскопе. За само недељу дана приказивања, Инвазија је зарадила једанаест милиона долара.

То је скоро дупло више него што је први део инкасирао на биоскопским благајнама за тај период. С обзиром на динамику раста продаје карата, очекује се да ће у наредним данима нови Бондарчуков филм оборити рекорд Силе привлачности, која је зарадила укупно 17,5 милиона долара.

Радња Инвазије одиграва се три године након што се свемирски брод срушио у московско предграђе, одакле је, после тешке борбе са руским оружаним снагама, одлетео са наше планете. Јунакиња Јулија (Ирина Старшенбаум), која је једина била у контакту са ванземаљцем Хеконом (Ринаљ Мухаметов), спасена је од сигурне смрти уз помоћ ванземаљске технологије. Захваљујући њој, стекла је и необичне способности које ће јој отежати живот.

Некада бунтовна ћерка градског комаданта Валентина Лебедева (Олег Меншиков) мора да се помири са новом улогом коју јој је наметнула држава – постала је експериментални кунић у тајној лабораторији Министарства одбране. Научници и војска уносе у атоме њена осећања, емоције и искуства, покушавајући да открију природу Јулијиних растућих моћи. Али, њен новостечени дар не узбуђује и не привлачи само људе.

Три године после првог контакта са ванземаљцима, претња од инвазије надвила се над човечанством. Постоји само један начин да Земљани победе у надолазећем сукобу - морају да пронађу снагу у себи како би остали људи. Могу ли љубав, оданост и милост да буду јачи од моћи ванземаљске технологије? Избор који утиче на судбину милиона требало би да донесе свако од нас понаособ.

У главним улогама су највеће младе глумачке звезде из Русије – Александер Петров, Ирина Старшенбаум, Ринаљ Мухаметов и Јури Борисов.

Ново Бондарчуково дело није привукло пажњу само љубитељима СФ жанра, који су једва дочекали да виде специјалне визуелне и звучне ефекте за које кажу да су бољи чак и од оних из америчких филмова. Западне центре моћи такође је заинтригирала руска Инвазија, јер је Министарство одбране Русије за њено снимање обезбедило најновију војну опрему и наоружања, укључујући пробне узорке које ће тек пустити у производњу. Са три пута већим буџетом него за Силу привлачности, „Путинов присталица“, како Запад назива Фјодора Бодарчука, планира, наводно, да са Инвазијом на великом платну демонстрира руску војну силу.

Бондарчук не крије да је његова продуцентска кућа у овај пројекат ушла мегаломански. Возило без возача, које је коришћено за снимање сцена у војној лабораторији, биће ускоро представљено у великим руским предузећима као превоз за запослене. Инвазију су снимале две филмске екипе. У првој је било 200, а у другој 80 људи.

Приликом екранизације најтежих сцена присуствовало је више од 450 лица. Током рада на филму, Фјодор је са тимом прешао укупно 10.000 километара. Снимали су у Будимпешти, Калињинграду, Москви и на полуострву Камчатка. Сложене сцене под водом забележене су у студијима „Ориго“ на отвореном у Будимпешти, у близини павиљона где је сниман Терминатор: Мрачна судбина.

Зарад упечатљиве сцене потере, у Москви је током целе ноћи био блокиран скоро читав један блок. Комплетна јурњава забележена је са осам камера. Једна од најважнијих компоненти Бондарчуковог блокбастера је звук, за који је био задужен Дејв Вајтхед, монтажер звука филмова Блејд ранер 2049, Хобит трилогије, Дистриктa 9, Доласка и Кинг Конга.

Да би веродостојно одглумила све подводне сцене, главна глумица Ирина Старсхенбаум узимала је часове роњења два месеца пре почетка снимања филма. Иначе, Инвазија држи рекорд са више од 15 сати снимљеног материјала под водом. Завршница филма мењана је чак 10 пута.

Два месеца пошто је пала последња клапа, Бондарчук је приликом монтирања филма одлучио да још једном окупи екипу како би крај био поново снимљен у посебно изграђеном базену на отвореном у Москви. За визуелне ефекте, као у Сили привлачности, била је задужена компанија "Main Road Post" коју води Арман Јахин који је, у међувремену, постао члан Америчке филмске академије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи