Нетфликсов „Вештац“ није и не треба да буде нова „Игра престола“

„Вештац“ није „Игра престола“ и приметно је да сви критичари који су похрлили да га упоређују са мегапопуларном серијом ХБО-а нису били отворени за нову серију, већ за неки квази наставак исте.

Као што је пољски писац Анджеј Сапковски 90-их освојио обожаваоце епске фантастике са Вешцем (продавши 15 милиона књига) и као што је пољски студио „Си-Ди пројект ред“ освојио гејмере са адаптацијом романа у једну од најуспешнијих видео-игара, тако је телевизијска адаптација сада освојила милионе гледалаца широм света.

Пркосећи лошим оценама критичара, који су је неправедно лоше оценили (о томе нешто касније), „Нетфликсова“ епска фантазија од прошлог викенда бележи десетине милиона прегледа и пуних недељу дана на првом месту популарности на ИМДБ-у.

Заснована на роману Сапковског, осмоделна прва сезона најбоље је оцењена „Нетфлискова“ серија на ИМДБ-у и то у озбиљној конкуренцији попут Stranger Things, Peaky Blinders, Black Mirror, The Crown...

Наравно, као и сваки други обожавалац епске фантазије, а посебно романа Вештац и каснијих видео-игара, помно сам пратио развој читавог пројекта, а прошли викенд био спреман да „бинџујем“.

Најблаже речено, нисам био разочаран.

Сезона боља са сваком новом епизодом

Лорен Шмит Хисрич, која је задужена за телевизијску адаптацију, одлучила се за, на први поглед, чуднији приступ нелинеарног приповедања догађаја, па некима испрва може да се радња чини прекомпликованом. Ипак, како сезона тече, коцкице се све више склапају, да би се на крају слагалица потпуно сложила.

Главног јунака Гералта од Ривије, познатог и као Бели вук, маестрално је на екрану оживео Хенри Кавил. Иако су многи због карактеристичности главног протагонисте имали резерве и скепсе, британски глумац је од првих кадрова апсолутно развејао све сумње.

Гералт је приказан баш као што је и требало – вештачки мутиран специјалиста за убијање чудовишта који дубоко у себи гаји непоколебљив осећај за добро и правду, али га прикрива грубом спољашњошћу.

Једна од главних јунакиња, Јенефер од Венгеберга такође је обрађена веома добро – пажљиво је објашњена њена читава трансформација од деформисане, несрећне девојчице до моћне чаробнице у стању да спали страну планине.

Глумица Ана Чалотра веродостојно је оживела Јенефер са свим њеним слабостима и снагама и сјајном хемијом коју остварује са Кавилом на екрану.

Остатак глумачке поставе, посебно принцеза Цирила (Фреја Алан), такође је веома добро одабран, док је изворни материјал одлично адаптиран да би одговарао телевизијском формату.

Још једна веома важна чињеница је да Вештац припада жанру мрачне фантазије, а свет у којем је смештен је мрачан и суров са тек понеким зрацима доброте и светлости.

Серија је успела то да изнесе на прави начин и ухвати тај, у недостатку бољег израза, шмек света из Сапковскове главе који је пренео на хартију пре скоро 30 година.

Вештац vs Игра престола

Критичари су Нетфликсову адаптацију дочекали прилично лоше, упоређујући Вешца са Игром престола. Тако је Њујорк тајмс описао серију као генеричну верзију адаптације дела Џорџа Р. Р. Мартина, иако је Сапковски написао свој роман годинама пре него што се Песма леда и ватре појавила у књижарама.

Магазин Тајм написао је да серија не може почивати само на доброј продукцији (која је, успут, одлична) алудирајући да је Вештац у осталим аспектима прилично празан.

Помало невероватно, критичар Ентертејнмент виклија дао је серији најнижу оцену иако је признао да је прескочио првих пет епизода сезоне, а на крају је назвао „очајном“. Оцена критичара на Ротен томејтосу је тричавих 53 одсто, док је оцена публике на истом сајту чак 93 одсто.

За разлику од критичара, гледаоцима се серија допала. На ИМДБ на основу 23.000 гласова, Вештац је оцењен са девет, а током првог викенда на Твитеру и друштвеним мрежама хаштегови #witcher #thewitcher били су у врху трендинга.

Чини се и да Нетфликс није много марио за мишљења критичара, пошто је снимање следеће сезоне најављено дан пред премијеру прве, што је очигледно било знак да продукцијска кућа верује у свој пројекат.

Иако лоше оцене критичара некада могу да сахране пројекат, чини се да њихова мишљења нису имала много утицаја у данашњој преовлађујућој клими у којој људи немају много поверења у ауторитете.

Све који воле епску фантазију треба да дају шансу серији и сами за себе процене. Вештац није Игра престола и то никада није претендовао да буде, већ потпуно самосталан свет епске фантастике са фасцинантним ликовима и причом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи