Светлани и Зорану Поповићу награда „Небојша Поповић“

Светлана и Зоран Поповић први су добитници новоустановљене награде „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности.

У жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека и наслеђе које је оставио, Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“/Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића основали су годишњу награду која носи његово име.

Та награда има за циљ да охрабри и подржи оне професионалце који се боре да филмској уметности очувају и врате дигнитет и пажњу коју заслужује.

Према мишљењу стручног жирија, који је радио у саставу: Радослав Зеленовић (председник), Небојша Брадић и Стефан Арсенијевић, први добитници који својим радом отеловљују вредности тог признања јесу Светлана и Зоран Поповић за вишедеценијски, свеобухватан рад на промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе и за упорности, истрајност и бескомпромисност са којима су постигли изузетне резултате.

Одлука је донета једногласно.

Светлана и Зоран Поповић су оснивачи Центра за визуелне комуникације „Квадрат“ (1990) и Фестивала европског дугометражног документарног филма 7 величанствених (2005) и припадају оним ретким истрајним борцима на домаћој културној сцени који самосталним, ванинституционалним деловањем стварају дела која на више нивоа значајно обогаћују нашу културу и филмску уметност, истичу чланови жирија.

Педагошким радом су формирали неке од најзначајнијих домаћих филмских стваралаца, омогућили снимање више од сто кратких документарних и неколико стотина кратких играних филмова, однеговали генерације образованих гледалаца, а фестивал „7 величанствених“ уздигли у незаобилазан, драгоцен фестивал како у домаћим, тако и у европским оквирима.

Награда „Небојша Поповић“ састоји се од новчаног износа, који обезбеђује Филмски центар Србије, уметнички обликованог предмета арх. Ајле Селенић и привилегије и обавезе добитника да селектује и организује филмски маратон најбољих филмова из претходне године у Дворани Културног центра Београда.

Сама додела награде биће уприличена сваког 11. јануара у Дворани Културног центра Београда, уз филмски маратон најбољих филмова из претходне године по избору прошлогодишњег добитника, осим прве, 2017. године, када ће филмове бирати жири.

На тај начин ће лауреат симболички на један дан заузети место филмског уредника ДКЦ-а на којем је Небојша Поповић са толико ентузијазма и знања годинама радио.

Биће то и прилика да се сагледају и популаришу најбоља остварења филмске уметности из претходне године.

Улазнице тог дана неће бити сасвим бесплатне, јер је Небојша Поповић дубоко веровао да се за гледање филма мора платити нека цена, па ће бити по симболичној цени, као поклон публици у његову част и у част добитника награде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи