Читај ми!

„Повратак у будућност“ - у чему смо бољи од филма?

Сећате ли се другог дела филма „Повратак у будућност", када Марти Мекфлај из 1985. путује кроз време унапред у далеки 21. октобар 2015? За мање од сат сви ћемо бити у том филму. Како су сценаристи пре 26 година замишљали наш садашњи живот? Где смо подбацили, а у чему смо бољи од филма?

Taj 21. октобар 2015. само што није, али гардероба се и даље не прилагођава телу. Шопинг је и даље отежан. Патике се не пертлају саме, и колико год добар аутомобил био, још не лети.

„Повратак у будућност" греши и око летећег скејта - јесте представљен прошле године, али је далеко од масовне употребе. Поглед из 1989. на 2015. је леп, али футуристи су изгледа од будућности очекивали превише.

„Књиге и филм научне фантастике морамо да схватимо као уметничка дела мањег или већег квалитета. Они нису кристалне кугле кроз које можемо да видимо како ће будућност да изгледа“, каже Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Тачно је да имамо равне телевизоре, видео-комуникацију, биометрију, дронове, таблете, „гугл наочаре". Појављује се и нешто што би могло да личи на „ајфон“, али познаваоци тврде да ипак није баш тако.

„До средине осамдесетих готово да нема дела које предвиђа употребу мобилног телефона, а данас су смарт фони свуда око нас. Они су просто променили начин живота, у моди, детаљима дизајна, комуникацији“, каже Бубњевић.

Таблет и паметни телефон би изненадили посетиоца из осамдесетих. Шокирало би га оно на шта ми не обраћамо пажњу. Разочарали би га актуелни садржаји.

„Ријалити шоу, огроман број људи је изгубио интересовање за политику, за друштвене активности, да смо повезани у малим 'бабловима' на друштвеним мрежама и да живот постаје скученији него што је био пре 20-30 година“, додаје Бубњевић.

Иако филмски футуристи често само маштају, широкој публици занимљива су та маштања и погађања - као у рецимо актуелном филму да ли ћемо за коју деценију заиста на Марс. Ваљда зато што је Марс довољно далеко од реалности у којој живе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи