„Сунчаница“ у српским биоскопима од 28. маја

Oстварење руског оскаровца Никите Михалкова „Сунчаница“, које је светску премијеру имало у Београду, у домаће биоскопе стиже 28. маја. Реч је екранизацији истоимене приповетке и дневничке прозе „Проклети дани“ нобеловца Ивана Буњина.

Узбудљиво и поетично остварење руског оскаровца Никите Михалкова Сунчаница на редовном репертоару домаћих биоскопа наћи ће се од 28. маја. Филм се бави евакуацијом белогардејаца са Крима 1920. године, после грађанског рата, уз евоцирање 1907. године кроз сећање једног официра на љубавну романсу.

Сценарио за Сунчаницу настао је по истоименој приповеци и дневничкој прози Проклети дани нобеловца Ивана Буњина.

Прича је саткана од контраста: сећања на сјај 1907. године и мрачних трагичних догађаја из 1920. године када је Русија била разорена револуцијом и грађанским ратом.

Ражаловани официр, белогардејац, наслућујући своју судбину, позива у сећање тренутке безусловне среће: пароброд на Волги и један кратки љубавни сусрет.

Само једна ноћ са незнанком довела га је до бунила. Та „сунчаница“ га не напушта чак ни за време „најпроклетијих дана“ пропасти Руске Империје.

Филм о руским официрима, елити, интелектуалцима, аристократама које говоре на немачком и француском, о губљењу духовности са доласком комуниста на власт, према речима Михалкова, носи упозорење да руски народ треба да се окрене себи самом и одговори на суштински важно питање: „Како је до свега овога дошло?“.

Филм је имао светску премијеру у Београду 3. октобра прошле године у Центру „Сава“.

Главне улоге у филму Сунчаница Михалков је поверио Викторији Соловјов, као и српском глумцу Милошу Биковићу, који се у улози руског потпоручника одлично снашао.

У реализацији последњег остварења једног од најпознатијих светских редитеља учествовали су многи српски филмски радници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи